1515
Annons

Stiftelse delar ut akuta coronastöd till pressad musikbransch

På nära håll har David Stenmarck sett hur coronapandemin slagit undan benen på den svenska musiknäringen. Nu har han startat insamlingsstiftelsen Svenska musikfonden som ska erbjuda akuta coronastöd. 

”När staten inte räcker till måste samhället försöka lösa det på annat sätt”, säger musikentreprenören.

David Stenmarck och Martin Stenmarck.
David Stenmarck och Martin Stenmarck.Foto:Jesper Frisk

David Stenmarck är en av grundarna bakom musiktjänsten Epidemic Sounds och skapade en gång i tiden även konceptet ”Ladies Night”.

Sedan i augusti har han arbetat med den nystartade stiftelsen, som i första hand ska ge akuta stöd till de verksamma inom musikbranschen. Stenmarck beskriver hur han insåg allvaret efter upprepade samtal från kollegor som berättade hur tufft det var med jobb när konserter, spelningar och turnéer lagts på is.

”Det blev som en aha-upplevelse. Jag hade funderat på något liknande länge, men corona blev gnistan som tände allt”, säger han.

Svenska musikfondens stöd ligger på 10.000 kronor och kan sökas via deras hemsida från 15 februari. Initialt är planen att stödet ska delas ut under hela 2021. En referensgrupp på fem personer kommer ta emot ansökningarna och fördela pengarna. De som inte fått statligt eller annat stöd kommer att vara prioriterade, enligt Stenmarck.

”Vi har försökt titta på hur de statliga stöden delas ut och försökt hitta en process som vi tror är så bra som möjligt”, säger han.

Med en tv-sänd musikgala på TV4 den 30 januari är förhoppningen att stiftelsen ska få en rivstart. Programledare kommer vara David Stenmarcks bror, artisten Martin Stenmarck, och Sarah Dawn Finer vara – båda är även ambassadörer och styrelseledamöter.

”Jag som dagligdags har kontakt med musiker, arrangörer, ljussättare har sett hur en hel bransch håller på att avvecklas för att det har gått för lång tid utan tillräcklig hjälp”, säger Martin Stenmarck. 

Han tror att galan kommer att bidra till en ökad förståelse för att branschen inte bara består av artister – utan en hel rad yrkesgrupper som i många fall har haft det extra tungt under pandemin.

”Många tänker nog inte på kretsloppet som finns när man går på konsert, men förhoppningsvis inser man hur många som faktiskt jobbar för att kunna se till att någon lirare kan spela gitarr på scenen”, säger Martin Stenmarck.

Under fjolåret rådde stundtals het debatt kring regeringens stöttning gentemot kulturarbetare och kulturminister Amanda Lind (MP) var hårt kritiserad från flera håll. Inte minst från författaren och artisten Jonas Gardell som i augusti krävde Linds avgång på grund av vad han menade var bristen på ekonomiska stöd.

Sedan dess har regeringen i flera omgångar aviserat kulturstöd varav det senaste uppgår till en miljard kronor. Men den hjälpen har inte varit tillräcklig, menar bröderna Stenmarck. Att många frilansande musiker, scenarbetare och underleverantörer saknar ekonomiska skyddsnät har inte gjort situationen bättre.

”Det skyddsnätet har vi sett är inte tillräckligt inom vår bransch”, säger Martin Stenmarck.

En annan aspekt, enligt honom, är att branschen spretar åt olika håll. Något som har gjort det svårt att få en kollektiv röst att bli hörsammad.

”Det är inte en stor grupp utan 20 olika delar specialiserade på sin nisch för att få vår verksamhet att fungera. Därför har det inte funnits en röst från en grupp utan många från små grupper”, säger han.

Han får medhåll från David Stenmarck.

”Efter snart ett år med stängda scener kan man konstatera att det finns brister i organisationen inom musiknäringen. Det har gjort att det har varit svårt att göra sin röst hörd så att man kan få det stödet som branschen behöver.”

Samtidigt berättar David Stenmarck att tankar på att starta en stiftelse för att främja svensk musik har funnits även före coronapandemin slog till. 

Han beskriver ett samhälle där många av de institutioner och eldsjälar som varit viktiga för att bygga det svenska musikarvet monterats ned. Svenska musikfondens syfte är därför även att ”långsiktigt främja och stötta svenskt musikliv”.

”Tittar man på vår historia med det svenska musikundret är det något vi måste vårda och vara stolta över. Men i dag är förutsättningarna helt annorlunda. Därför kändes det kul att dra i gång det här.”

Larm: Torsken hotad efter gasutsläppen

Torskens välmående hotas – efter att de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck i Östersjön.

Den redan hotade fisken parar sig i djupet utanför Bornholm. Nu hotas ekosystemet och torskbeståndet riskerar sjunka, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

”Just torsken är skör som population och den här stressen känns inte bra”, säger Josefine Larsson på Marint Centrum i Simrishamn till SVT.

Det är i nuläget svårt att veta exakt hur torsken drabbas efter läckorna. Även andra organismer kan fara illa efter utsläppen, även de på havsbotten som fungerar som föda för fisken.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera