Annons

Steve Bannon till Sverige – vill hjälpa SD

Steve Bannon kommer till Sverige och vill träffa Sverigedemokraterna inför höstens riksdagsval. 

Det säger den tidigare chefsstrategen i en intervju med Dagens Nyheter.

Steve Bannon.
Steve Bannon.Foto:Brynn Anderson

Steve Bannon, en portalfigur i den så kallade alt-right-rörelsen i USA och tidigare chef för den högerpopulistiska sajten Breitbart, sparkades från sin post som president Donald Trumps chefsstrateg hösten 2017. 

Nu kommer den kontroversiella opinionsbildaren till Europa – och Sverige. Det säger Steve Bannon själv i en intervju med DN. 

"Jag vet inte exakt när jag kommer till Sverige men definitivt någon gång under vår eller tidig sommar", säger han till tidningen.

På frågan om han har en inbjudan från Sverigedemokraterna svarar Steve Bannon:

"Jag vill inte förekomma tillkännagivandet men ja, jag kommer definitivt till Sverige och jag kommer relativt snart."

Steve Bannon säger till DN att har han studerat Sverigedemokraterna noga och att han kommer till Sverige för att lära sig ännu mer.

"Mitt huvudsakliga fokus är att bygga en gräsrotsarmé här i USA men ni svenskar, dina läsare, står vid fronten av det som händer."

Han lyfter fram SD:s partiledare Jimmie Åkesson som en "dynamisk" politiker och menar att Sverigedemokraternas framgångar är en "en läxa för hela världen att studera".

"Sverigedemokraterna gick från något som ingen respektabel person i Sverige ville förknippas med, till att bli ett parti som många människor är bekväma att förknippas med", säger Steve Bannon till DN.

Men den tidigare chefsstategen ska inte bara lyssna och lära under sitt Sverigebesök. Han vill också passa på att ge Sverigedemokraterna sina bästa råd utifrån sina erfarenheter från tiden Vita huset. 

"Nummer ett: fortsätt slåss. Oavsett hur hårt de slår, oavsett vad de kastar på dig, fortsätt pumpa. Trump är en lektion i konsten att fortsätta framåt. För Sverigedemokraterna är detta nummer ett. Sedan måste de fortsätta att odla kontakten med basen", säger Steve Bannon till DN. 

Sverigedemokraterna uppger att man inte känt till Steve Bannons besök och att partiet inte har bjudit in honom.


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?