1515

Steve Bannon till Sverige – vill hjälpa SD

Steve Bannon kommer till Sverige och vill träffa Sverigedemokraterna inför höstens riksdagsval. 

Det säger den tidigare chefsstrategen i en intervju med Dagens Nyheter.

Steve Bannon.
Steve Bannon.Foto:Brynn Anderson

Steve Bannon, en portalfigur i den så kallade alt-right-rörelsen i USA och tidigare chef för den högerpopulistiska sajten Breitbart, sparkades från sin post som president Donald Trumps chefsstrateg hösten 2017. 

Nu kommer den kontroversiella opinionsbildaren till Europa – och Sverige. Det säger Steve Bannon själv i en intervju med DN. 

"Jag vet inte exakt när jag kommer till Sverige men definitivt någon gång under vår eller tidig sommar", säger han till tidningen.

På frågan om han har en inbjudan från Sverigedemokraterna svarar Steve Bannon:

"Jag vill inte förekomma tillkännagivandet men ja, jag kommer definitivt till Sverige och jag kommer relativt snart."

Steve Bannon säger till DN att har han studerat Sverigedemokraterna noga och att han kommer till Sverige för att lära sig ännu mer.

"Mitt huvudsakliga fokus är att bygga en gräsrotsarmé här i USA men ni svenskar, dina läsare, står vid fronten av det som händer."

Han lyfter fram SD:s partiledare Jimmie Åkesson som en "dynamisk" politiker och menar att Sverigedemokraternas framgångar är en "en läxa för hela världen att studera".

"Sverigedemokraterna gick från något som ingen respektabel person i Sverige ville förknippas med, till att bli ett parti som många människor är bekväma att förknippas med", säger Steve Bannon till DN.

Men den tidigare chefsstategen ska inte bara lyssna och lära under sitt Sverigebesök. Han vill också passa på att ge Sverigedemokraterna sina bästa råd utifrån sina erfarenheter från tiden Vita huset. 

"Nummer ett: fortsätt slåss. Oavsett hur hårt de slår, oavsett vad de kastar på dig, fortsätt pumpa. Trump är en lektion i konsten att fortsätta framåt. För Sverigedemokraterna är detta nummer ett. Sedan måste de fortsätta att odla kontakten med basen", säger Steve Bannon till DN. 

Sverigedemokraterna uppger att man inte känt till Steve Bannons besök och att partiet inte har bjudit in honom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?