Steve Bannon ska vittna om rysskontakter

President Donald Trumps omtvistade tidigare chefsstrateg Steve Bannon har kallats att vittna inför en åtalsjury om rysk inblandning i USA:s presidentval 2016, rapporterar The New York Times.

Om uppgiften stämmer är det första gången den särskilde åklagaren Robert Mueller hör någon inför åtalsjury.

Bild:TT

Det är oklart varför Bannon hanteras annorlunda än det tiotal företrädare för Trumpadministrationen som tidigare frågats ut av Muellers utredare. De har inte fått någon formell kallelse och har inte behövt vittna inför jury.

Det kan vara ett tecken på att utredningen går in i ett intensivare skede, eller helt enkelt en förhandlingstaktik, skriver tidningen. Mueller kommer troligen att låta Bannon slippa juryn om han i stället låter sig frågas ut av utredarna under mindre formella former, tror tidningens källa.

Bannon frågas i dag ut bakom stängda dörrar av representanthusets underrättelseutskott i samma ärende. Bannon får sannolikt frågor om uttalanden han gjort i den kontroversiella nya boken "Fire and Fury", rapporterar nyhetskanalen Fox News med hänvisning till en källa.

I boken beskriver Bannon bland annat ett möte mellan Trumps kampanjstab och representanter för Rysslands regering i juni 2016 som "landsförräderi". I mötet deltog Trumps son Donald Trump junior, svärsonen Jared Kushner och valkampanjens ordförande Paul Manafort.

Bannon var ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj under valrörelsens sista självande månader 2016. Efter segern utsåg Trump honom till chefsstrateg i Vita huset, en post han avskedades från i augusti. Då återgick han till den högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart News, som han tidigare varit chef för. I ljuset av de kontroversiella uttalandena i "Fire and Fury", som bland annat väckte ilska hos presidenten, tvingades han dock lämna även Breitbart News.

Även Trumps tidigare kampanjchef Corey Lewandowski väntas i dag vittna inför kongressutskottet.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?