1515
Annons

Steve Bannon lämnar Breitbart

Steve Bannon, tidigare en av president Donald Trump närmaste män, lämnar den högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart News. Bannon hamnade nyligen i blåsväder då han anklagade Trumps son för landsförräderi.

Bild:TT

Uttalandet var ett av många kontroversiella citat av Bannon i boken "Fire and fury: Inside the Trump White House". Bannon, en av författaren Michael Wolffs huvudkällor, kom efteråt i onåd inte bara hos presidenten — en av Breitbarts finansiärer, den förmögna familjen Mercer, tog sin hand ifrån honom.

Bannon tog visserligen delvis tillbaka sitt uttalande om sonen och sade hans kritik egentligen gällde den dåvarande kampanjchefen Paul Manafort. Men Bannon bad inte om ursäkt och han backade egentligen inte.

Steve Bannon blev ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj i augusti 2016. Efter valsegern i november utsåg Trump honom till chefsstrateg. Bannon anses ha haft ett stort inflytande på Trumps isolationistiska världssyn och ska vara en av arkitekterna bakom Trumps kritiserade inreseförbud för människor från i huvudsak muslimska länder.

När Bannon fick sparken från Vita huset i augusti förra året återvände han till Breitbart News, där han varit styrelseordförande sedan 2012, före tiden med Trump. Bannon har själv beskrivit sajten som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper. Många av sajtens trogna läsare återfinns inom Republikanernas högerfalang, läsare vars stöd partiet är beroende av om de ska behålla majoriteten i kongressens båda kamrar.

"Steve är en högt värderad del av vår historia, och vi kommer alltid att vara tacksamma för hans insats och för det vi med hans hjälp åstadkommit", heter det i ett uttalande på Breitbart av chefen Larry Solov.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera