ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stephen Hawking är död

  • Foto: Jacob Stephenson/TT

Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död.

Hawking, som forskade kring universums hemligheter, blev känd långt utanför forskarvärlden.

"Vi är hemskt ledsna över att vår älskade far har gått bort i dag", skriver hans barn i ett uttalande till den brittiska nyhetsbyrån PA.

"Han var en fantastisk forskare och en man utöver det vanliga vars arbete och eftermäle kommer att leva vidare i många år", står det i uttalandet.

Stephen Hawking brukade betraktas som vår tids Einstein, och har ibland nämnts som en potentiell kandidat till Nobelpriset.

Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade Hawking när han föreläste i Stockholm i augusti 2015 om sitt specialområde.

Han blev känd utanför forskarkretsarna genom sina populärvetenskapliga böcker, men också på grund av sitt levnadsöde – han led av nervsjukdomen ALS och kunde bara kommunicera med omvärlden via en specialkonstruerad dator.

"Jag får ofta frågan hur jag känner kring att leva med ALS. Svaret är, inte så mycket. Jag försöker att leva ett så normalt liv som möjligt", skrev Hawking en gång.

Britten trotsade prognosen om att han bara skulle leva ett par år efter det att han fått sjukdomen ALS.

"Hans mod och motstånd tillsammans med hans briljans och humor har inspirerat människor över hela världen", skriver familjen, och fortsätter:

"Han sade en gång: 'Det här skulle inte vara mycket till universum om det inte också var ett hem för människor du älskar'. Vi kommer alltid att sakna honom".

Stephen Hawking blev 76 år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies