1515
Annons

Stenhammar: Kasta utredningen i papperskorgen

Regeringens utredning om vinster i välfärden har fått kritik från flera håll. Finansmannen Olof Stenhammar menar att utredningen omgående bör förpassas till papperskorgen.

Olof Stenhammar.
Olof Stenhammar.Bild:TT

I en debattartikel som publicerades i torsdagens upplaga av Dagens industri skriver Mikael Runsten, ekonomie doktor och medgrundare av Bild & Runsten, att utredningen om vinster i välfärden har tolkat hans doktorsavhandling på ett felaktigt sätt.

”Det var oväntat, eftersom utredaren, om han hade tolkat avhandlingen rätt, sannolikt inte hade refererat till den. De har tvärt om gjort en helt orimlig tolkning”, skriver Mikael Runsten om referensen till avhandlingen i fråga.  

Resonemanget i fråga rör redovisning av mjuka investeringar, till exempel utveckling av personalen och att skapa nya vård- och lärprocesser, som av försiktighetsskäl inte får redovisas som en tillgång. Även om dess investeringar inte får redovisas som det kan de enligt Mikael Runsten fortfarande vara den dominerande tillgången hos ett företag.

”Utredningens slutats att blunda för de mjuka värdena och samtidigt sätta ett vinsttak baserat på att de heller inte finns vore inte bara dumt utan helt förödande för utvecklingen av företagen i välfärdssektorn”, skriver Mikael Runsten.

Mikael Runstens debattartikel har väckt många reaktioner och finansmannen Olof Stenhammar, grundare av Optionsmäklarna som senare bytte namn till OMX, riktar nu hård kritik mot utredningen om vinster i välfärden.

”Ilmar Reepalus vinstutredning kantas på ett häpnadsväckande sätt av avslöjanden om felaktiga hänvisningar till och slutsatser av olika ekonomiska avhandlingar. Då beteendet upprepats kan det inte vara en slump utan ett medvetet bedrägligt beteende från utredarens sida för att hitta försvar för sina av ideologi och inte av fakta betingade slutsatser. Nu senast avslöjar ekon. dr. Mikael Runsten att Reepalu valt att använda dennes forskning helt felaktigt”, skriver Olof Stenhammar i ett mail till Di.

”Undrar om Reepalu slagit något slags svenskt rekord av osaklighet i en offentlig utredning? Enda hederliga åtgärden från Stefan Löfvens sida är att omgående kasta utredningen i papperskorgen”, fortsätter han.

Till SR Ekot säger utredaren Ilmar Reepalu att forskare självklart inte ska citeras fel, men att det är uppenbart att välfärdsföretag gör högre vinster än andra tjänsteföretag och att man bör utgå från etablerad bokföring när man jämför vinster mellan företag.

”Att föreslå ett helt annat redovisningssystem, för det här gäller inte bara välfärdssektorn utan det gäller i princip hela tjänstesektorn, så har vi inte sett att vi kan ta på oss att förändra hela redovisningssystemet”, säger Ilmar Reepalu till SR.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Putin vill se närmare samarbete med Kim

Rysslands president Vladimir Putin vill att banden till Nordkorea stärks, rapporterar Sky News med hänvisning till den nordkoreanska statligt kontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin.

I ett brev till landets diktator Kim Jong-Un skriver Putin att de två bör arbeta för att ”utvidga de omfattande och konstruktiva bilaterala relationerna genom gemensamma ansträngningar”.

Brevet skickades lagom till nationella frihetsdagen, en högtid som firas i både Nord- och Sydkorea den 15 augusti.

Kim svarar i ett separat brev att de två länderna har vänskapsband som går tillbaka till när man besegrade Japan under andra världskriget, och att ”det taktiska och strategiska samarbetet, stödet och solidariteten” sedan dess nått en ny nivå.

Kim anser också att förmågan att mota hot och provokationer från ”fientliga militärmakter” är något som binder dem samman.

I juli i i år erkände Nordkorea formellt de två så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i Ukraina, som utropades av ryskstödda separatister med nära band till Moskva i samband med att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014.

Erkännandet ledde till att Ukraina omedelbart bröt sina diplomatiska förbindelser med Pyongyang.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera