Lärandemetoden exploranation, som kommer att användas i labbet, har sitt ursprung i visualiseringsforskning som Anders Ynnerman bedriver vid Linköpings Universitet och Visualiseringscenter i Norrköping
”Det visuella språket sträcker sig över många barriärer och det har hänt väldigt mycket de senaste 20 åren”, säger han.
Det handlar både om att datorkapaciteten har blivit bättre men också om att allt mer forskningsdata blir tillgänglig. Många finansiärer ställer krav på att den ska nå allmänheten.
”Det unika i den här satsningen är att vi kan ta samma data och samma metoder som forskarna använder och i ett unikt laboratorium göra berättelser av dem som allmänheten kan utforska”, säger Anders Ynnerman.
Han slår upp sin dator och visar hur man på skärmen kan gå runt på planeten mars yta med hjälp av sammansatta bilder från rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter.
”Inget som visas är animerat. Det är helt datadrivet”, säger han.
Stenastiftelsens donation ska gå både till en utbyggnad, för att skapa utrymme för det nya visualiseringslabbet, samt till den utrustning som behövs i labbet som ska stå klart 2021.
”Donationen gör det möjligt för oss att bli en brygga mellan forskning på akademisk nivå, eller i näringslivet, och allmänheten och utbildningssystemet”, säger Universeums vd Carina Halvord.
Lärandecentrerad digitalisering är begreppet som hela donationen kretsar kring och donationen kommer även att leda till forskning kring inlärningsprocesser.
”Det är viktigt för oss att den här satsningen kan användas i våra olika lärmiljöer. Därför kommer vi att bygga in visualiseringslabb i flera miljöer, utöver det stora labbet”, säger Carina Halvord och fortsätter:
”Satsningen ger oss också möjlighet att skapa tillgång till tekniken och matematiken bakom det hela. Att arbeta med matematik mot olika målgrupper finns det ett stort behov av. Förhoppningen är även att nå hela vägen ut i klassrummen, i ett förlängt och fördjupat lärande”.
Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson hoppas att Universeum tack vare donationen ska kunna nå ännu fler kunskapstörstiga personer.
”Det gäller att försörja Sverige med kunniga, intelligenta människor som utnyttjar sin kapacitet. Vi vill gärna stödja intresset för naturvetenskap och teknik”, säger hon.