Stenastiftelsen plöjer ned 50 miljoner i Universeum

GÖTEBORG. Stenastiftelsen donerar 50 miljoner kronor för att vetenskapscentret Universeum ska kunna bygga ett unikt visualiseringslabb. Här ska allmänheten få utforska vetenskaplig data med ny teknik som hjälp, samtidigt som nya digitala lärandeprocesser kan vidareutvecklas. 

”Kan vi bygga svenskt näringsliv kring en sund digitalisering av lärandet tror jag att det innebär enorma affärsmöjligheter”, säger Anders Ynnerman. Med på bild är även Universeums vd Carina Halvord och Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson.
”Kan vi bygga svenskt näringsliv kring en sund digitalisering av lärandet tror jag att det innebär enorma affärsmöjligheter”, säger Anders Ynnerman. Med på bild är även Universeums vd Carina Halvord och Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson.Foto:Press

Lärandemetoden exploranation, som kommer att användas i labbet, har sitt ursprung i visualiseringsforskning som Anders Ynnerman bedriver vid Linköpings Universitet och Visualiseringscenter i Norrköping

”Det visuella språket sträcker sig över många barriärer och det har hänt väldigt mycket de senaste 20 åren”, säger han.

Det handlar både om att datorkapaciteten har blivit bättre men också om att allt mer forskningsdata blir tillgänglig. Många finansiärer ställer krav på att den ska nå allmänheten.

”Det unika i den här satsningen är att vi kan ta samma data och samma metoder som forskarna använder och i ett unikt laboratorium göra berättelser av dem som allmänheten kan utforska”, säger Anders Ynnerman. 

Han slår upp sin dator och visar hur man på skärmen kan gå runt på planeten mars yta med hjälp av sammansatta bilder från rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter.

”Inget som visas är animerat. Det är helt datadrivet”, säger han. 

Stenastiftelsens donation ska gå både till en utbyggnad, för att skapa utrymme för det nya visualiseringslabbet, samt till den utrustning som behövs i labbet som ska stå klart 2021. 

”Donationen gör det möjligt för oss att bli en brygga mellan forskning på akademisk nivå, eller i näringslivet, och allmänheten och utbildningssystemet”, säger Universeums vd Carina Halvord.

Lärandecentrerad digitalisering är begreppet som hela donationen kretsar kring och donationen kommer även att leda till forskning kring inlärningsprocesser.

”Det är viktigt för oss att den här satsningen kan användas i våra olika lärmiljöer. Därför kommer vi att bygga in visualiseringslabb i flera miljöer, utöver det stora labbet”, säger Carina Halvord och fortsätter:

”Satsningen ger oss också möjlighet att skapa tillgång till tekniken och matematiken bakom det hela. Att arbeta med matematik mot olika målgrupper finns det ett stort behov av. Förhoppningen är även att nå hela vägen ut i klassrummen, i ett förlängt och fördjupat lärande”.

Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson hoppas att Universeum tack vare donationen ska kunna nå ännu fler kunskapstörstiga personer. 

”Det gäller att försörja Sverige med kunniga, intelligenta människor som utnyttjar sin kapacitet. Vi vill gärna stödja intresset för naturvetenskap och teknik”, säger hon.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?