Stenas framtidslabb för industrin är igång

Det var flera näringslivstoppar på plats när en ny testbädd för industrins digitalisering invigdes på Chalmers campus Lindholmen på tisdagen. Här ska näringslivet kunna testa nya lösningar för automation och digitalisering, med människan i centrum. 

Foto:Johan Bodell/Chalmers

Det är en donation på 21 miljoner kronor från Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur som har gjort det nya digitala innovationslabbet möjligt. 

Därför närvarade såväl Madeleine Olsson Eriksson och hennes bror Dan Sten Olsson vid invigningen. Näringsminister Mikael Damberg medverkade och på plats var även SKF SKF B +2,32% Dagens utveckling :s vd Alrik Danielsson samt Astra Zeneca AZN -1,19% Dagens utveckling s Sveriges vd Jan-Olof Jacke. 

"Vi på Chalmers tror inte riktigt på det här med att digitaliseringen skulle göra att jobb försvinner och att allt förändras till det negativa. Vi tror att framtidens arbetsuppgifter ser annorlunda ut, men det gör de inte av sig själva. Därför krävs den här typen av testbäddar, där industrin kan möta akademin", säger Johan Stahre, professor och chef för Chalmers avdelning för produktionssystem. 

Madeleine Olsson Eriksson, som är ordförande i Stenastiftelsen, påpekar att man inom familjen Olsson är väldigt stolta över stadens tekniska högskola. Redan för 20 år sedan gjordes en donation till Chalmers innovation, en verksamhet som hon sedan dess tycker förvaltats mycket väl. 

"Nu är det en fortsättning på detta, när vi inviger Stena Industry Innovation Lab. Vi vill tända gnistor och att de ska fortsätta och bli lyckosamma", säger hon. 

Mikael Damberg beskriver i sitt anförande innovationslabbet som något av ett bevis för svensk industris revansch.

"Det går inte en dag eller en vecka utan att det talas om vilka satsningar gör i industrin i Sverige", säger han och påpekar vilket skifte industrin står inför.

Digitaliseringen och automatiseringen kommer enligt honom att förändra såväl produktionsprocesser och affärsmodeller för svensk industri. 

"Då ska Sverige vara ledande på det här området. Därför är det här så enormt spännande", säger Mikael Damberg. 

Blir Sverige ett land som visar sig duktigt på tillverkning och produktion kan det leda till att fler företag flyttar hem produktionen till Sverige, tror han.

Lagertillverkaren SKF är redan involverat i labbet, bland annat genom ett 5g-projekt som genomförs tillsammans med Ericsson. 

"Automatisering och digitalisering av värdekedjan kommer att vara en förutsättning för att vara relevant i framtiden. Detta är en jättechans för Sverige, för Göteborg och för alla företag som är inblandade, att ta ett världsledarskap. Det är ett jättebra initiativ", säger Alrik Danielsson. 

Han ser digitalisering och automatisering som en möjlighet för Sverige att behålla sin relevans inom tillverkning och han håller med Mikael Damberg att det nu kan skapas möjligheter till utökad produktion i Sverige.

Det nya labbet inrymde tidigare ett bibliotek, men har nu byggts om för att kunna  husera forskningsprojekt kopplade till den framtida industrin, där digitalisering och automation blir viktiga faktorer. Under dagen fick gästerna bland annat testa en svetsutbildning med hjälp av VR-glasögon och fabriksplock assisterat av speciella glasögon med plockinstruktioner. 

Labbet kommer även att vara en utbildningsplats, både för nya studenter och sådana som behöver fortbilda sig. Tanken är också att labbet blir ett skyltfönster mot ungdomar, för att de ska kunna se industrin som en attraktiv arbetsplats. Det kommer även att finnas utrymme för entreprenörskap.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?