1515
Annons

Stena vill göra färja till corona-sjukhus: ”Fullt möjligt”

Stena Line erbjuder sig att konvertera bil- och passagerarfärjan Stena Saga till ett sjukhusskepp för coronapatienter, något som branschsajten Shippax först rapporterade.

”Att köra Stena Saga till Stockholms hamn inom några veckor är fullt möjligt, säger Per Westling, vd för Stena Roro, till Sjöfartstidningen.

Stena Saga.
Stena Saga.Foto:Terje Bendiksby

Den svenskflaggade bil- och passagerarfärjan Stena Saga, med cirka 250 besättningsmedlemmar, har sedan 1994 trafikerat den norsk-danska rutten Oslo-Fredrikshamn.

Men den 19 mars meddelade rederiet Stena Line att linjen läggs ned på grund av coronaviruset.

Enligt branschsajten Shippax har dotterbolaget Stena Roro, som tog över fartyget, nu kläckt en plan för hur färjan ska komma till användning ändå.

Man erbjuder sig att bygga om Stena Saga till ett sjukhusfartyg med 520 platser.

Enligt rederiet ska det inte ta mer än två, tre veckor att genomföra konverteringen.

”Stena Saga är en stor nattbåt med över 590 hytter. Vi bygger om ventilationssystemet, sätter in larmsystem och kommunikationssystem, och vi bygger även om inredningen så att den passar. Vi avskiljer även besättningen från patienter och vidtar andra nödvändiga åtgärder”, säger Stena Roros vd Per Westling till Sjöfartstidningen.

Den internationella välgörenhetsorganisation Mercy Ships instiftades 1978, och har sedan dess utrustat fyra sjukhusfartyg som hjälpt drabbade kustnationer världen över.

Det kommande femte fartyget, Global Mercy, är sjösatt i Kina men inte taget i bruk, där har Stena Roro varit projektledare. Rederiet har alltså dokumenterad erfarenhet av sjukhusskeppsbyggen.

Stena Roro undersöker nu vilket intresse som finns inte bara från Sverige, utan också från Danmark, Norge och Tyskland, för Stena Saga.

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera