ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Miljardsatsar – mitt i viruskrisen: ”Kan låta märkligt”

  • Stena Renewable bygger flera nya vindkraftsparker i Sverige. Foto: Per Knutsson
  • Servicetekniker under inspektion högst upp på turbinhuset på ett av verken vid en av Stena Renewables vindkraftsparker Foto: Stena Renewable

Stena Renewable har mitt under den pågående krisen för elproducenter beslutat att rekordinvestera i en ny vindkraftspark för 2,2 miljarder kronor. Därmed har vindkraftsbolaget på kort tid fattat beslut om investeringar i tre vindkraftsparker för över 4 miljarder kronor. 

”Det kan låta märkligt att vi väljer att satsa så mycket samtidigt som det blåst upp till något av en perfekt storm mot elproducenter. Men tillstånden är tidsbegränsade och även om marknadsläget är allt annat än optimalt så bygger vi på 30 års horisont. Och våra kalkyler baseras på förväntningar om betydligt högre elpriser och bättre efterfrågan än just nu”, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable.  

”Och är vi övertygade om att detta på lång sikt kommer att bli goda investeringar för våra ägare och dessutom bra för klimatet och elförsörjningen i södra Sverige där det är stort underskott på el.”

Som Di berättat beslutade Stena Renewable, som ägs av familjekoncernen Stena och pensionsförvaltarna AMF och norska KLP, nyligen om att bygga sin hittills största vindkraftspark i Mönsterås kommun för 1,7 miljarder kronor. 

Och trots att elpriserna på den nordiska elmarknaden rasat och coronaepidemin skapat en ekonomisk kris som bland annat sänker efterfrågan på el så har Stena Renewable sedan dess beslutat om att bygga ytterligare två vindkraftsparker i Sverige.  

Överlägset störst är Vindpark Tvinnesheda där 47 vindkraftverk med en total effekt på 210 megawatt (MW) ska byggas i Uppvidinge i Kronobergs län i Småland. Parken beräknas kosta 2,2 miljarder kronor och den årliga elproduktionen beräknas kunna förse 120.000 villor med hushållsel. 

Jätteprojektet uppges ha blivit möjligt genom ett unikt samarbete med tyska Eon, som äger elnätet i regionen, och statliga Svenska Kraftnät som genom ett så kallat nätförstärkningslån till Eon öppnat för en nödvändig utbyggnad av elnätet i området. Totalt kommer 700 MW ny elproduktion, motsvarande en årsproduktion på 2 terawattimmar, att kunna anslutas i elområde 4. Det är enligt Svenska Kraftnät mycket positivt eftersom elanvändningen där i södra Sverige är hög och underskottet på el är som störst. 

”Tack vare nätförstärkningslånet och nya möjligheter för styrning av elproduktion tar energiomställningen i södra Sverige ett stort steg framåt. Stena Renewable är först ut, men även andra aktörer ligger långt framme i planeringen av vindparker som vi får kapacitet att ansluta. Det förstärkta elnätet ger dessutom bättre möjligheter för tillväxt i regionen”, säger Mats Tullgren, regionnätschef på Eon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer