1515
Annons

Stena lyfter konst i väst

Sångerskan Laleh finns med bland de västsvenska stipendiater som i år får 150.000 kronor var från Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur. Hon höll dock inne med skönsången på festkvällen.

STIPENDIATER. Lotta Antonsson, Alfred Lorinius, Naoko Sakata, Johan Birgenius, (Sakkata Trio), Madeleine Olsson Eriksson, stiftelsens ordförande, Katarina Karnéus, Fredrik Åkum, Ida-Lovisa Rudolfsson och Laleh Pourkarim.
STIPENDIATER. Lotta Antonsson, Alfred Lorinius, Naoko Sakata, Johan Birgenius, (Sakkata Trio), Madeleine Olsson Eriksson, stiftelsens ordförande, Katarina Karnéus, Fredrik Åkum, Ida-Lovisa Rudolfsson och Laleh Pourkarim.Bild:Magnus Gotander

Stiftelsen, som har delat ut pengar i 20 år, startades på uppmaning av den numera avlidne Sten A Olsson.

”Ursprungligen var det så att min pappa ville göra något för Göteborgs konstliv. Då instiftade han ett stipendium på konsthögskolan Valand. Men det var ju bara nio elever och rektorn skulle välja vem som var bäst”, minns Madeleine Olsson Eriksson som är styrelseordförande i stiftelsen.

”När jag kom till Göteborg ville pappa att jag skulle ta över det”, säger hon.

Sedan dess har stiftelsens verksamhet utvidgats och pengar går även till andra ändamål än just kulturstipendierna. I år är stipendiaterna främst från konstens och musikens värld, men stiftelsen har sett över tid en större bredd i urvalet av stipendiater. Skådespelare, designer och ljussättare har tidigare premierats.

”Vi söker dem som är entreprenörer inom sina fält. En liten idé finns om att det skulle vara bra om vi kunde behålla den här typen av kulturarbetare i västra Sverige, så att inte alla flyttar till Stockholm eller Berlin”, säger Madeleine Olsson Eriksson.

”En annan tanke är att vi vill fånga personer som vi tror att vi kan hjälpa på traven, som har kraft och vilja att göra något mer. Det här är ett stipendium som man gärna ska använda till sin vidareutbildning.”

Stipendieutdelningen ägde rum på Göteborgs konserthus. På gästlistan brukar politiker, goda vänner och representanter för de stora institutionerna i Göteborg stå.

”De stipendiater som är musiker uppträder. Nu kan inte Laleh uppträda för hon har en massa överrenskommelser med amerikanska skivbolag, men vi visar en film om henne och hon är där”, sa Madeleine Olsson Eriksson inför firandet.

Därefter får gästerna en chans att mingla och en liten förhandstitt på konstnärsstipendiaternas utställningar. På lördagen är det sedan vernissage på Konstmuseet.

Stipendierna som delas ut är på 150.000 kronor vardera.

”I den här världen är det mycket. Och det är skattefritt för dem. Och för oss. Vi tar pengar från vårt kapital i bolaget, det som vi annars skulle ha som utdelat kapital och tillför det till stiftelsen”, säger Madeleine Olsson.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?