ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stena lyfter konst i väst

  • STIPENDIATER. Lotta Antonsson, Alfred Lorinius, Naoko Sakata, Johan Birgenius, (Sakkata Trio), Madeleine Olsson Eriksson, stiftelsens ordförande, Katarina Karnéus, Fredrik Åkum, Ida-Lovisa Rudolfsson och Laleh Pourkarim. Foto: Magnus Gotander

Sångerskan Laleh finns med bland de västsvenska stipendiater som i år får 150.000 kronor var från Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur. Hon höll dock inne med skönsången på festkvällen.

Stiftelsen, som har delat ut pengar i 20 år, startades på uppmaning av den numera avlidne Sten A Olsson.

”Ursprungligen var det så att min pappa ville göra något för Göteborgs konstliv. Då instiftade han ett stipendium på konsthögskolan Valand. Men det var ju bara nio elever och rektorn skulle välja vem som var bäst”, minns Madeleine Olsson Eriksson som är styrelseordförande i stiftelsen.

”När jag kom till Göteborg ville pappa att jag skulle ta över det”, säger hon.

Sedan dess har stiftelsens verksamhet utvidgats och pengar går även till andra ändamål än just kulturstipendierna. I år är stipendiaterna främst från konstens och musikens värld, men stiftelsen har sett över tid en större bredd i urvalet av stipendiater. Skådespelare, designer och ljussättare har tidigare premierats.

”Vi söker dem som är entreprenörer inom sina fält. En liten idé finns om att det skulle vara bra om vi kunde behålla den här typen av kulturarbetare i västra Sverige, så att inte alla flyttar till Stockholm eller Berlin”, säger Madeleine Olsson Eriksson.

”En annan tanke är att vi vill fånga personer som vi tror att vi kan hjälpa på traven, som har kraft och vilja att göra något mer. Det här är ett stipendium som man gärna ska använda till sin vidareutbildning.”

Stipendieutdelningen ägde rum på Göteborgs konserthus. På gästlistan brukar politiker, goda vänner och representanter för de stora institutionerna i Göteborg stå.

”De stipendiater som är musiker uppträder. Nu kan inte Laleh uppträda för hon har en massa överrenskommelser med amerikanska skivbolag, men vi visar en film om henne och hon är där”, sa Madeleine Olsson Eriksson inför firandet.

Därefter får gästerna en chans att mingla och en liten förhandstitt på konstnärsstipendiaternas utställningar. På lördagen är det sedan vernissage på Konstmuseet.

Stipendierna som delas ut är på 150.000 kronor vardera.

”I den här världen är det mycket. Och det är skattefritt för dem. Och för oss. Vi tar pengar från vårt kapital i bolaget, det som vi annars skulle ha som utdelat kapital och tillför det till stiftelsen”, säger Madeleine Olsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer