1515

Stena Fastigheter kliver in i näringslivstopparnas fastighetsbolag

Sehlhall fortsätter att expandera och genom en nyemission plockar de in både nytt kapital och en ny storägare. Förhoppningen är att den sociala infrastukturen i form av bland annat skolor och äldreboenden kommer att prioriteras högre i spåren av pandemin.

Dan Sehlberg och Anders Borg är övertygade om att samarbetet med Stena Fastigheter och deras vd Cecilia Fasth kommer att passa som 'handen i handsken'.
Dan Sehlberg och Anders Borg är övertygade om att samarbetet med Stena Fastigheter och deras vd Cecilia Fasth kommer att passa som 'handen i handsken'.

Fastighetsbolaget Sehlhall, som fokuserar på social infrastruktur och bygger och förvaltar omsorgsfastigheter runt om i landet, kännetecknas av den stora andelen näringslivstoppar i ägarledet som AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och förre moderatledaren Ulf Adelsohn. 

Nyligen genomförde företaget en nyemission där verksamheten utökades med 150 Mkr. Emissionen var också ett sätt för Sehlhall att ta in Stena Fastigheter i bolaget och med tio procent är de nu den största externa ägaren i företaget. Utöver Stena Fastigheter är det främst befintliga aktieägare som ökat sitt aktieinnehav. Efter emissionen värderas Sehlhall till drygt en miljard kronor. 

”Vi har dubblat vår expanderingstakt och många projekt är kapitalintensivt”, säger Dan Sehlberg, grundare och vd. 

Han berättar att med Stena Fastigheter som ägare i företaget får de en strategisk och kompletterande partner som delar liknande värderingar som dem. 

”Stena är en av de största aktörerna av nybyggnation i Sverige och när de utvecklar nya bostadsområden kan vi komplettera med nya omsorgsfastigheter”, säger Anders Borg, styrelseordförande i bolaget samt före detta finansminister. 

Stena Fastigheters vd Cecilia Fasth berättar att de har sneglat mot Sehlhall då de har en nischad kompetens inom samhällsinfrastruktur.

”Det finns både likheter och delar som kompletterar varandra och som båda företagen kan dra nytta av. Kanske kan vi tävla ihop”, säger hon. 

Dan Sehlberg och Anders Borg anser att de befinner sig i en expansiv men eftersatt bransch där underskottet inom den sociala infrastrukturen är stort. De berättar att det finns ett uttalat behov av fler omsorgsfastigheter och att flera av dagens befintliga fastigheter håller en undermålig kvalitet. De tycker sig se ett snabbt växande intresse för samhällsfastigheter och de ser positivt på framtiden utifrån den del av fastighetsmarknaden som de fokuserar på. 

”Byggandet håller en hög fart. Det är en uppgång på både bostadspriser och kommersiella fastigheter och med fortsatt urbanisering och en demografisk utmaning behöver vi bygga mer vårdboenden. Sammantaget blir det en väldigt stark marknad”, säger Anders Borg. 

De är övertygade om att pandemin har lyft fram vikten av kvalitativa omsorgsfastigheter i ljuset och hoppas att det kommer att vara en bestående prioritering i samhället där man vågar ta hjälp av den privata sektorn. 

”Det viktiga är att man har respekt för vård- och omsorgsbostäder och att det ska vara en hemmiljö som är trygg för vårdtagaren”, säger Anders Borg. 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?