ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stena Bulk: Iran släpper det kvarhållna fartyget ”inom några timmar”

  • Foto: Stena Bulk

Iran kommer inom några timmar att släppa det brittiskflaggade fartyget Stena Impero, som ägs av rederiet Stena Bulk och har hållits kvar i Iran under drygt två månader. Uppgiften kommer från rederiet som fick den från Iran i dag på morgonen, rapporterar SVT.

Tankfartyget har varit i iranskt beslag sedan den 19 juli. Iran menar att fartyget ska ha seglat på iranskt vatten under passagen i Hormuzsundet, men det nekar både Storbritannien och rederiet till.

”Vi har fått information nu på morgonen om att det verkar som att man ska släppa fartyget Stena Impero inom några timmar. Så vi förstår att det politiska beslutet är taget om att fartyget ska släppas.”, säger Stena Bulks vd Erik Hånell till SVT.

Irans utrikesminister Javad Zarif har tidigare meddelat att landet inte kommer att släppa fartyget innan den juridiska processen är klar.

Beslagtagningen av Stena Impero inträffade efter att en iransk oljetanker några veckor tidigare beslagtagits av brittiska styrkor vid Gibraltar eftersom man misstänkte att lasten var på väg mot Syrien. Det iranska fartyget släpptes i mitten av augusti.

I början av september uppgav Utrikesdepartementet att sju av de totalt 23 besättningsmännen hade släppts, men 16 personer ska alltså finnas kvar i iranskt förvar.

De senaste månaderna har Iran beslagtagit flera fartyg, senast i början av veckan då en båt som seglade under Förenade Arabemiratens flagga stoppats efter misstankar om dieselsmuggling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer