Stekhet bomarknad – då exploderar anmälningarna om lockpriser

Snabbt stigande bostadspriser och en stor osäkerhet om prisutvecklingen resulterade i en explosion av antalet anmälningar om lockpriser i fjol.
”Det har att göra med att vi har en väldigt het marknad”, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen till SVT. 

Foto:TT

Det rapporterar SVT som har tagit del av statistik från Fastighetsmäklarinspektionen. Totalt gjordes 692 anmälningar i fjol, vilket kan jämföras med 139 året innan. 

Mer än häften av anmälningarna - 384 stycken - gjordes i Stockholm. 

”Vi har ju sett uppgångar gällande anmälningar kring lockpriser tidigare. Men inte i nivå med det som har skett under 2020. Det är en extrem ökning av anmälningar som har skett”, säger David Johansson, tillsynschef vid Fastighetsmäklarinspektionen till SVT. 

Priset på snittvillan i Sverige steg med 13 procent i fjol och bostadsrätterna med 7 procent i genomsnitt, enligt Svensk Mäklarstatistik. Detta är sannolikt en faktor som har spelat in, enligt Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen. 

”Det har att göra med att vi har en väldigt het marknad. Det vet vi historiskt också att när vi ser sådana här uppgångar syns det också gällande anmälningar av utgångspriserna”, säger han till SVT. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?