Annons

Steinmeier klar som tysk president

Som väntat blir Frank-Walter Steinmeier näste president i Tyskland. Diplomatveteranen vann klart förbundsförsamlingens omröstning i Berlin.

Bild:TT

Som utrikesminister har Frank-Walter Steinmeier suttit med vid många förhandlingsbord. Konflikten i östra Ukraina, inbördeskriget i Syrien och Storbritanniens beslut att lämna EU är några av de kriser han har fått hantera i egenskap av tysk toppdiplomat.

Nu lämnar Steinmeier regeringspolitiken och flyttar från utrikesdepartementet på Werdescher Markt i Berlin till slottet Bellevue en halvtimmes rask promenad därifrån. Han vann klart den tyska förbundsförsamlingens omröstning på söndagen i Berlin.

Socialdemokraten Steinmeier inledde sin karriär i rikspolitiken 1998, som statssekreterare på den dåvarande förbundskanslern Gerhard Schröders kansli. Efter att ha varit chef för kansliet mellan 1999 och 2005 blev han utrikesminister, en post han hade fram till 2009.

Efter en misslyckad kanslerkandidatur i valrörelsen samma år valdes Steinmeier in i förbundsdagen, där han blev gruppledare för de socialdemokratiska ledamöterna. 2013 blev han återigen utrikesminister, för att den 27 januari i år lämna över den stafettpinnen till Sigmar Gabriel.

Den tyska förbundspresidenten väljs för fem år och har främst en ceremoniell roll. Efter det att den avgående, 77-årige, presidenten Joachim Gauck i somras tillkännagav att han inte ställer upp för en andra mandatperiod inleddes förhandlingar mellan regeringskoalitionen om en gemensam kandidat. I november enades partierna om att släppa fram Steinmeier, som även får stöd av liberala FDP. Vänsterpartiet, Die Linke, har nominerat en egen kandidat, fattigdomsforskaren Christoph Butterwegge.

Den avgående presidenten Joachim Gauck lämnar sin post 17 mars.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?