1515

Steg för steg – så går det tyska valet till

Tyskland har en blandning av person- och partival som gör att resultatet efter valet den 26 september kan dröja. 

Däremot röstar tyskarna inte direkt på en kanslerkandidat.

Foto:Halvard Alvik/NTB scanpix/TT

På röstsedlarna får tyskarna göra två val: 

* Den första rösten är på en kandidat från den egna valkretsen. Den i varje krets som får flest röster kommer in i förbundsdagen på ett så kallat direktmandat. 299 platser i förbundsdagen står på spel.

* Den andra rösten läggs på ett parti. Det är den som avgör fördelningen mellan partierna. För att komma in i förbundsdagen krävs att ett parti får minst 5 procent av rösterna.

Om ett parti vinner många förstaröster på populära lokala kandidater men får relativt färre andraröster på själva partiet kompenseras de andra partierna med två olika fyllnads- och utjämningsmandat.

Efter valet 2017 blev det rekordmånga extramandat, 111 stycken. 

Flest av dem, 43, gick till CDU/CSU. Liberala FDP fick förhållandevis många utjämningsmandat, 15 av sina totalt 80, eftersom partiet inte hade lyckats plocka ett enda direktmandat trots nära 11 procent av andrarösterna.

Det gjorde att 709 ledamöter har fått trängas i förbundsdagen och skapat brist på kontor för ledamöterna och deras personal.

Tyskarna kan rösta med poströster eller i vallokaler, som stänger kl 18. Direkt därefter offentliggörs vallokalsundersökningar. Systemet med utjämningsmandat gör dock att det definitiva resultatet kan dröja.

När valresultatet är klart inleds förhandlingar för att bilda regering och utse Tysklands nya kansler. Det kan ta flera månader. Efter valet 2017 dröjde det nästan ett halvår innan förbundsdagen kunde godkänna Angela Merkels fjärde regering.

Omkring 60,4 miljoner tyskar är röstberättigade i år, en minskning från 61,5 miljoner 2017.

Källor: Deutsche Welle, Politico

 


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?