1515
Annons

Stefan Persson om Ukraina: ”Det är en humanitär tragedi” – stiftelse donerar 150 miljoner

H&M-familjen Perssons välgörenhetsstiftelse donerar ”i ett första steg” 150 miljoner kronor i humanitärt stöd till Ukraina.

”Det är en humanitär tragedi och det känns därför väldigt angeläget att bidra”, skriver Stefan Persson i ett mejl till Di.

Stefan Persson, ordförande för H&M-familjens välgörenhetsstiftelse.
Stefan Persson, ordförande för H&M-familjens välgörenhetsstiftelse.Foto:Jack Mikrut / TT

Erling Perssons stiftelse bildades 1999 till minne av H&M HM B -0,88% Dagens utveckling -grundaren. I styrelsen sitter flera familjemedlemmar. Ordförande är den tidigare H&M-vd:n och styrelseordföranden Stefan Persson, och även hans två yngsta barn Tom Persson och Charlotte Söderström är engagerade.

Stiftelsen har beslutat att ”i ett första steg” donera 150 miljoner kronor, 75 miljoner till Rädda Barnen och 75 miljoner till Röda Korset. I ett mejl Di uttrycker Stefan Persson oro över utvecklingen. 

Hur ser du på det som nu utspelar sig i Ukraina?
”Det är en humanitär tragedi och det känns därför väldigt angeläget att bidra till stöd genom Rädda Barnen och Röda Korset.” 

Känner du oro för vad kriget, utöver det mänskliga lidandet för de drabbade, kan leda till för Sverige, stabiliteten och ekonomin i världen?
”Det är oundvikligt att inte känna en oro över utvecklingen och vilken påverkan det har på människors liv. Vi får ändå hoppas att det fortfarande finns en möjlighet till diplomatisk lösning innan det kan bli en av de värsta humanitära katastroferna vi har sett i modern tid.”

 Varför har ni valt just Rädda Barnen och Röda Korset?
”Det finns många organisationer som engagerar sig i humanitärt hjälparbete i denna mycket svåra situation. Vi i Erling-Perssons Stiftelses styrelse valde Rädda Barnen och Röda Korset då de har fokus på insatser riktade mot barn och också medicinska insatser vilket är några av stiftelsens fokusområden.”

Hur önskar du att er donation främst används?
”Rädda Barnen kommer genom den här donationen bland annat att hjälpa till med psykosocialt stöd, distribution av kläder och hygienartiklar samt basförnödenheter. Stödet till Röda Korset kommer gå till medicinska insatser i Ukraina och närliggande länder samt för att hjälpa flyktingar i Sverige.”


Miljardstödet till Ukraina från svenska företag stärker banden

Vid krigsutbrottet lovade Roger Akelius i Dagens industri att dubbla de gåvor som skänktes till Unicef och UNHCR under mars månad. Nu summerar vi insamlingen till 1,7 miljarder kronor tack vare en stor givmildhet från svenska företag och privatpersoner – ett miljardstöd som ska hjälpa till att bygga upp Ukraina till ett blomstrande och fritt land igen.

Foto:ADAM IHSE / TT

”Vi är absolut övertygade om att vi kommer segra. Därför har parkförvaltningen också börjat plantera blommor – mer än 180.000 växter ska sättas fram till 15 april”, säger Gennadij Trukhanov. 

Han är staden Odessas inte alldeles okontroversiella borgmästare sedan 2014 och Dagens industris Emanuel Sidea och Joey Abrait träffade honom på plats i staden i veckan.

Kriget som bröt ut den 24 februari har påverkat oss alla. Den ryska invasionen i Ukraina och ett storskaligt krig Europa var för ett par månader sedan något fullständig främmande. I dag präglar det vardagen för oss alla samtidigt som det har förändrat verkligheten för näringsliv och samhällen i stora delar av världen.

Krigsutbrottet förbyttes dock snabbt i en stor beslutsamhet från omvärlden att agera kraftfullt och unisont för att försvara friheten i Europa. 

Redan dagen efter krigsutbrottet inledde Dagens industri, fastighetsinvesteraren Roger Akelius och hans stiftelse Akelius Foundation en dialog om en insamlingskampanj för Ukraina. 

Upplägget har vi prövat tillsammans förut, och den här gången är upplägget att stiftelsen dubblar allt finansiellt stöd till Ukraina i mars som Sverige för UNHCR och Unicef får in. Dagens industri har i egenskap av Nordens största affärstidning tagit del i kampanjen för att lyfta fram och uppmärksamma alla initiativ som nu tas i Företagarsverige för att hjälpa Ukraina.

Vi har gjort liknande stödinsatser tidigare, och 2020 gav en julkampanj i samband med flyktingvågen från Syrien 600 Mkr, då ett nytt svenskt rekord.

Vid starten för uppropet för Ukraina, som vi på Dagens industri kallat ”Mitt bolag bidrar” uppmanade vi läsarna att berätta om sina gåvor. 

På redaktionen såg vi vilket oerhört engagemang och vilken enormt stöd för Ukraina det finns i näringslivet. Redan efter par veckor höjdes målet att slå det tidigare rekordet och Akelius Foundation garanterade att stötta insamlingen över miljardgränsen.

Nu, en dryg månad senare summerar vi insamlingen till 1,7 miljarder kronor tack vare en stor givmildhet från svenska företag och privatpersoner. 

Pengarna i kampanjen går till Sverige för UNHCR:s och Unicef:s Sverige och arbetet för att hjälpa i alla ukrainska flyktingar som tvingats lämna sitt land på grund av vansinnet som följer med kriget.

Ingen kan i dag säga när krigets fasor är över, men banden mellan Sverige, Ukraina och landets roll i ett framtida Europa har stärkts under krisen.

I sitt tal i Riksdagen nyligen tackade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för det stöd Sverige bidragit med till Ukraina. Han pratade också om hur han vill att svenska företag ska bli en viktig del av det Ukraina som ska byggas när fred återigen råder i landet.

I Odessa planterar parkförvaltningen just nu hundratusentals plantor för framtiden.

Låt oss hoppas att miljardstödet som svenska företag bidragit med under de fem veckor som gått sedan krigsutbrottet inom en nära framtid kan bli till några av de små frön som krävs för att bygga upp Ukraina till ett blomstrande och fritt land igen – för den dagen måste komma.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?