1515

Stefan Löfvens besked: Inget extraval – talmansrundor väntar

Stefan Löfven avgår som statsminister och därmed blir det inget extraval. Anledningen är att Sverige behöver en regering på plats så snabbt som möjligt, enligt den avgående statsministern.

”Det här är det svåraste beslut jag någonsin fattat”, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.Foto:Henrik Montgomery/TT

På måndagen kom beskedet. Den nyligen nedröstade statsministern, Stefan Löfven, väljer att avgå.

”Med ett år kvar till ordinarie val, med hänsyn till den extraordinära situationen landet befinner sig i med coronapandemin, är ett extraval inte det som är bäst för Sverige”, säger Stefan Löfven.

Beslutet innebär att det inte blir något extraval och att det nu är upp till talmannen Andreas Norlén (M) att ta fram en ny statsministerkandidat.

”Det här är det svåraste beslut jag någonsin fattat”, säger Stefan Löfven.

Talmannen har nu fyra omgångar på sig att försöka lösa en regeringsbildning.

Stefan Löfven säger att han tog sitt beslut om att avgå, framför att utlysa nyval, på basis av att Sverige kräver stabilitet. Inte minst mot bakgrund av den rådande pandemin.

Därför hoppas Stefan Löfven på en snabb process innan han är tillbaka i regeringskansliet.

Han kan dock inte motivera varför talmansrundor kommer att ge Sverige en ny statsminister snabbare än om svenskarna hade kallats till valurnorna för extraval.

”Jag vet inte det, men nu får talmannen möjlighet att prata med alla partiledare och lägga ihop vad som skulle kunna vara en statsministerkandidat. I det andra scenariot tar det minst fyra månader”, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven sa redan i förra veckan, efter att riksdagen röstat bort honom i en misstroendeomröstning, att han och Socialdemokraterna inte accepterar någon annan statsminister än honom själv.

Det beslutet står fast och är en markering inför det ordinarie valet 2022.

”Det är samma mandatfördelning nu som 2018. Det blir konstigt om väljarna röstar fram en enhet som blir större och den sedan inte tänker tillträda. Då kan man inte komma tillbaka till väljarna nästa gång och säga att man vill ha deras förtroende, men att de kan räkna med att om man blir större så tänker man inte ta ansvar. Det är ingen bra lösning.”

Men något regeringsunderlag som han ska regera på, kunde Stefan Löfven inte presentera på måndagen.

”Jag står till förfogande för att leda en regering som riksdagen kan tolerera”, säger Stefan Löfven utan att ge några detaljer om vilka han vill samarbeta eller regera med.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?