Annons

Stefan Löfven vill skärpa regler för arbetskraftsinvandring

Socialdemokraterna går till val på stopp för arbetskraftsinvandring till okvalificerade arbeten. ”Det är precis de här jobben vi behöver”, säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett valutspel.

Foto:Kicki Nilsson/TT

På onsdagen gav Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, vid en pressträff på partihögkvarteret i Stockholm, beskedet att partiet vill stoppa arbetskraftsinvandring till okvalificerade yrken.

”Det är precis de här jobben vi behöver ha inte minst för människor med låg utbildning”, säger Stefan Löfven som menar att det handlar om ungefär 6.000 jobb.

”Ingen ska komma och säga till mig att de arbetslösa människor som finns i Sverige i dag inte kan vara lokalvårdare, köksbiträden eller inte kan göra handräckning på en byggarbetsplats. Så ser det faktiskt inte ut”, säger Löfven som anser att det är orimligt att okvalificerad arbetskraft hämtas från andra kontinenter ”bara för att det är billigare.”

”Inget annat land har valt en så liberal modell som Sverige nu har haft i tio år”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som vill tillsätta en utredning efter valet.

Enligt S-förslaget ska behovet av arbetskraft prövas av en myndighet. Men till skillnad från hur det fungerade för tio år sedan ska parterna inte ha vetorätt.

Vidare ska arbetsgivares vandel och arbetstagares kompetens kontrolleras. Personer som utnyttjas ska ha rätt till skadestånd, enligt förslaget. Partiet vill även komma tillrätta med oseriösa arbetsgivare som handlar med arbetstillstånd och betalar mycket låga löner. På anhöriga till arbetskraftsinvandrare ska vidare ställas försörjningskrav.

”Det finns inget som hindrar de anhöriga blir beroende av försörjningsstöd om lönen inte täcker kostnaderna”, säger Ylva Johansson.

Det har under det senaste året skett flera uppmärksammade utvisningar av kvalificerad arbetskraft och Stefan Löfven flaggar till Di för att det kan behövas fler politiska förslag för att underlätta för dessa arbetsgivare.

”Jag funderar på vad vi behöver göra mer på just det här området”, säger han.

När Stefan Löfven nyligen gjorde ett utspel om att strama åt arbetskraftsinvandringen i intervju med Ekot möttes han av protester från både höger och vänster.

”Socialdemokraterna borde skämmas”, skrev bland annat Annie Lööf på Twitter. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera