Annons

Stefan Löfven till hård attack mot V: ”Håller inte”

Vänsterpartiet står fast vid hotet om att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Nu går statsminister Stefan Löfven till hård attack mot Vänsterpartiet.

”Det är faktiskt fullständigt hårresande”, säger statsministern.

Statsminister Stefan Löfven kallar Vänsterpartiets hot om att väcka misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) för ologisk.
Statsminister Stefan Löfven kallar Vänsterpartiets hot om att väcka misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) för ologisk.Foto:Johan Nilsson/TT

Statsminister Stefan Löfven kallar Vänsterpartiets hot om att väcka misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) för ologisk. 

Dessutom försvarar han den arbetsmarknadspolitik som regeringen nu för gällande Arbetsförmedlingen, som Stefan Löfven anser är i ett digert läge på grund av andra partier än de inom Januariavtalet.

”Vänsterpartiet lierar sig med M och KD som inte alls har samma syn på arbetsmarknadspolitik över huvud taget, det är de partierna som sett till att Arbetsförmedlingen har så lite resurser. Att då lägga ansvaret på en ganska nytillträdd arbetsmarknadsminister, det är faktiskt fullständigt hårresande”, säger Stefan Löfven på en presskonferens efter frågestunden i riksdagen under torsdagseftermiddagen.

Under torsdagen gick socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Eva Nordmark ut och meddelade att regeringen nästa år tillför 900 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen, bland annat för att myndigheten ska ”stärka den lokala närvaron”. 

Dessutom ska regeringen i kommande årets regleringsbrev till myndigheten be Arbetsförmedlingen redovisa hur de ska säkra stödet för funktionsnedsatta.

En ny generaldirektör ska vidare tillsättas före årsskiftet.

Utspelet från arbetsmarknadsministern kommer som ett svar på Vänsterpartiets hot i förra veckan om att avsätta ministern om inte förändringarna inom Arbetsförmedlingen bromsas.

Under torsdagen höll Vänsterpartiet fast vid att man inte riktigt är nöjda och att hotet om att avsätta Eva Nordmark kvarstår.

Statsminister Stefan Löfven säger att tydliga besked nu lämnats, samtidigt tillstår han att reformen av myndigheten egentligen inte inletts och att man därför inte kan komma med krav på arbetet med den.

”Det är lite svårt att kräva att resultatet ska bli på ett visst sätt innan reformen är påbörjad. Den ska implementeras sent 2021 och att då säga att något ska vara på ett visst sätt, det håller inte”, säger han.

På frågan om möjligheten för statsministern att fortsätta leda regeringen om ministern ryker, svarade Stefan Löfven något undvikande.

”Det är fullt rimlig oppositionspolitik att försöka bilda majoritet för det man själv vill åstadkomma. Men att som i det här fallet liera sig med de som inte alls har samma syn på arbetsmarknadspolitik, man kan fråga sig vad poängen med det är. Jag vill inte föregå något och trissa upp eller spekulera i vad som eventuellt kan hända. Nu får Vänstern bestämma sig för hur de vill göra.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?