ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stefan Löfven presenterar ny strategi i Sälen

  • Stefan Löfven. Foto: TT

Sverige har väntat i mer än 300 år, men snart får landet en ny nationell säkerhetsstrategi. Sannolikt sker det redan på söndag när statsminister Stefan Löfven håller tal i Sälen.

Arbetet med att ta fram en nationell säkerhetsstrategi är i full gång sedan i våras. Enligt flera källor till Di är det sannolikt detta strategiska dokument som statsminister Stefan Löfven presenterar på rikskonferensen Folk och Försvar på söndagen.

Tankearbetet finns på olika håll i försvarspolitiska inriktningspropositioner och i regeringens utrikesdeklarationer, men inte sedan Karl den XI har Sverige haft en sammanhållen säkerhetspolitisk strategi, påpekar Jan Mörtberg, som är ledamot i Krigsvetenskapsakademien.

Om en lansering står för dörren är det välkommet, anser han.

”De centrala delarna av en säkerhetspolitisk strategi handlar om att identifiera nationella säkerhetspolitiska intressen. Det är bara på senare år vi har pratat om att vi ska ha sådana intressen.”

”Ökad försvarsförmåga” är sannolikt en av nyckelformuleringarna när det kommer till den militära säkerheten i en samlad strategi, spår Jan Mörtberg.

Ett procentmål som andel av BNP tror han däremot inte på. 

”Det skulle kunna höra hemma i en strategi, men politiskt finns det nog ännu inte på bordet”, säger han. 

Robert Egnell, som är professor vid Försvarshögskolan, gör bedömningen att en rödgrön regering definierar säkerhet bredare än traditionella doktriner.

”Den kommer att gå bortom mellanstatliga konflikter och inkludera även klimathot, extrem fattigdom, epidemier, internationell brottslighet, migrationsutmaningar och terrorism”, spår han.

Civilförvaret har också en given plats, men frågan är i vilken tappning. 

”Försvarsminister Peter Hultqvist har sagt att det civila försvarets uppgift främst är att understödja försvarsmakten”, säger Jan Mörtberg. 

Den största risken för konflikter om en strategi med den borgerliga oppositionen rör Natofrågan, spår Jan Mörtberg, då en bärande del av regeringens strategi handlar om att söka andra samarbetsformer, inklusive ett bilateralt samarbete med USA. 

Andra områden som kan få ett eget avsnitt i Sveriges nya nationella säkerhetsstrategi är om cyberhot och det psykologiska försvaret.

”Det psykologiska försvaret har en given del i det arbetet. Det finns påverkanskampanjer som syftar till att påverka beslutsfattande och opinion i vårt land”, säger Mikael Tufvesson, som är enhetschef på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

Tyck till