Annons

Regeringen tar fram plan för att säkra vaccin

Regeringen ska ta fram en nationell strategi för när ett vaccin mot covid-19 finns på plats. Det uppger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Det handlar om att se till att Sverige får ta del av vaccinet, vilka som ska få det och i vilken ordning.

”Det dröjer sannolikt, men när vi är där ska Sverige ha tillgång till vaccin”, säger Löfven.

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram en nationell strategi. Regeringen tillsätter också en nationell samordnare för arbetet.

Socialminister Lena Hallengren säger att produktionen inledningsvis inte kommer att räcka till alla i hela världen. En prioritering kommer att behöva göras av vilka som först ska få vaccinet.

Folkhälsomyndigheten ska lämna in en första version av en plan för vaccineringen senast första augusti, enligt Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det är en lång väg innan vaccin mot covid-19 kan erbjudas.

”Vi är i ett väldigt tidigt skede i en vaccinutveckling. När och om det blir godkänt för att distribueras, så är hela världens befolkning kunder. Hur prioriteringen mellan länderna kommer att se ut är oklart”, säger han.

Statsministern upprepar, inför den stundande Kristi himmelsfärds-helgen, att myndigheternas rekommendationer fortsatt gäller.

”Det är inte färgen på kalendern som avgör om man ska följa rekommendationerna eller inte, utan håll i och håll ut”, säger Löfven.

Det går inte att säga hur en prioritering mellan olika grupper ska se ut, uppger Johan Carlson. Det kan till exempel vara olämpligt med vaccin för äldre personer beroende på förmågan att utveckla immunitet.

”Vi följer den här utvecklingen mycket noga men det är en lång väg att vandra”, säger han.

Statsministern får frågan varför regeringen inte försöker sluta avtal med läkemedelsföretag.

”Sverige är fullt delaktiga i den internationella diskussionen för att se till att det blir en rättvis fördelning. Vi är fullt upptagna med att se till vilka möjligheter det finns”, säger han.

Johan Carlson säger att man inte kommer att rikta in sig på barn och ungdomar, eftersom de drabbats väldigt lite.

Statsministern får en fråga om det är en pinsam bild av Sverige som sprids i omvärlden på grund av den väg som Sverige valt.

”Jag delar inte bilden att det finns någon samstämmigt negativ bild av Sverige. Men det är klart att det är viktigt vilken bild som finns av Sverige, men jag ställer inte upp på att den är entydigt negativ. Det finns en diskussion där några tycker att det är en spännande väg vi har valt, medan andra tycker att den inte är bra. Men vi måste ha hela bilden, vi är mitt uppe i en kris”, säger Stefan Löfven.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?