1515

Stefan Löfven: ”Kommer att arbeta för att det inte ska bli en politisk kris”

Mitt under brinnande kris lanserar Stefan Löfven Socialdemokraternas vallöfte om familjeveckan. Samtidigt meddelar han att han kommer att försöka förhindra den kommande misstroendeomröstningen.

”Jag kommer att arbeta för att det inte ska bli en politisk kris”, säger Stefan Löfven.

Foto:Jonas Ekstromer/TT

Familjeveckan, som är ett vallöfte från Socialdemokraterna, innebär att föräldrar med gemensam vårdnad om barn som är mellan fyra och sexton år gamla får tre dagars betald ledighet vardera.

För ensamstående föräldrar blir det sex dagar och familjeveckan ska träda i kraft den 4 april 2022.

”Reform för reform, för reform ska vi bygga ett starkare samhälle och med familjeveckan infrias ett viktigt Socialdemokratiskt vallöfte”, säger Stefan Löfven.

Lanseringen skulle kunna ses som valfläsk inför ett kommande extraval, eller som ett sätt att signalera att även S dragit vinster ur januariavtalet.

Enligt Stefan Löfven handlar det om att regeringens arbete fortsätter, de politiska oroligheterna till trots.

Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin stod bredvid Stefan Löfven på den pressträff där förslaget presenterades.

”Det är ingen tvekan om att det här är en nödvändig reform, något som verkligen tar avstamp i Kommunals medlemmar och många andras verklighet. Det här gör skillnad för många”, säger Tobias Baudin.

Men för att familjeveckan ska bli verklighet krävs att Stefan Löfven sitter kvar som statsministern när höstbudgeten för 2022 ska utformas och klubbas.

På måndag väntar en misstroendeomröstning efter att Vänsterpartiet på torsdagen gjorde allvar av hotet att fälla regeringen på grund av de kommande förslagen om fri hyressättning.

Enligt Stefan Löfven kommer han dock göra allt han kan för att i helgen försöka avstyra måndagens prov om riksdagens förtroende för honom.

”Jag kommer att arbeta för att det inte ska bli en politisk kris”, säger Stefan Löfven utan att vilja gå in på några detaljer om vad det är han kommer att göra och vilka kontakter han kommer att ha med olika partier.

Statsministern har kallat Vänsterpartiets agerande, vilket resulterade i att SD snabbt la fram begäran om misstroendeomröstningen som ska ske på måndag, för ”ansvarslöst”. 

Trots det ville han inte säga att det som skett skadat relationen mellan partierna eller att Vänsterns agerande kan ha påverkan på framtida samarbeten partierna emellan.

”Vi får alla tänka långsiktigt. Det kommer en dag efter nästa val. Landet ska regeras och vi måste hitta sätt att kunna ha en dialog och samarbeta i olika former. Det finns ett parti jag inte kommer samarbeta med, i övrigt vill jag ha en bra relation och kunna samarbeta med andra partier.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?