1515

Stefan Löfven: ”Kommer att arbeta för att det inte ska bli en politisk kris”

Mitt under brinnande kris lanserar Stefan Löfven Socialdemokraternas vallöfte om familjeveckan. Samtidigt meddelar han att han kommer att försöka förhindra den kommande misstroendeomröstningen.

”Jag kommer att arbeta för att det inte ska bli en politisk kris”, säger Stefan Löfven.

Foto:Jonas Ekstromer/TT

Familjeveckan, som är ett vallöfte från Socialdemokraterna, innebär att föräldrar med gemensam vårdnad om barn som är mellan fyra och sexton år gamla får tre dagars betald ledighet vardera.

För ensamstående föräldrar blir det sex dagar och familjeveckan ska träda i kraft den 4 april 2022.

”Reform för reform, för reform ska vi bygga ett starkare samhälle och med familjeveckan infrias ett viktigt Socialdemokratiskt vallöfte”, säger Stefan Löfven.

Lanseringen skulle kunna ses som valfläsk inför ett kommande extraval, eller som ett sätt att signalera att även S dragit vinster ur januariavtalet.

Enligt Stefan Löfven handlar det om att regeringens arbete fortsätter, de politiska oroligheterna till trots.

Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin stod bredvid Stefan Löfven på den pressträff där förslaget presenterades.

”Det är ingen tvekan om att det här är en nödvändig reform, något som verkligen tar avstamp i Kommunals medlemmar och många andras verklighet. Det här gör skillnad för många”, säger Tobias Baudin.

Men för att familjeveckan ska bli verklighet krävs att Stefan Löfven sitter kvar som statsministern när höstbudgeten för 2022 ska utformas och klubbas.

På måndag väntar en misstroendeomröstning efter att Vänsterpartiet på torsdagen gjorde allvar av hotet att fälla regeringen på grund av de kommande förslagen om fri hyressättning.

Enligt Stefan Löfven kommer han dock göra allt han kan för att i helgen försöka avstyra måndagens prov om riksdagens förtroende för honom.

”Jag kommer att arbeta för att det inte ska bli en politisk kris”, säger Stefan Löfven utan att vilja gå in på några detaljer om vad det är han kommer att göra och vilka kontakter han kommer att ha med olika partier.

Statsministern har kallat Vänsterpartiets agerande, vilket resulterade i att SD snabbt la fram begäran om misstroendeomröstningen som ska ske på måndag, för ”ansvarslöst”. 

Trots det ville han inte säga att det som skett skadat relationen mellan partierna eller att Vänsterns agerande kan ha påverkan på framtida samarbeten partierna emellan.

”Vi får alla tänka långsiktigt. Det kommer en dag efter nästa val. Landet ska regeras och vi måste hitta sätt att kunna ha en dialog och samarbeta i olika former. Det finns ett parti jag inte kommer samarbeta med, i övrigt vill jag ha en bra relation och kunna samarbeta med andra partier.”


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?