1515

Stefan Löfven: Jag drar mig inte för ett extra val

Stefan Löfven utesluter inte att ett extra val kan bli konsekvensen av den senaste veckans budgethot från den borgerliga oppositionen.
”Jag drar mig inte för det om situationen kräver det”, säger statsministern till Ekot.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Bild:Fredrik Sandberg/TT

Stefan Löfven utesluter inte att det kan bli ett extra val efter den senaste tidens hot från de borgerliga partierna om att bryta ut och stoppa enskilda delar av regeirngens budget. Det säger statsministern i Ekots lördagsintervju.

”Det måste man avgöra från tillfälle till tillfälle, alltså vilka frågor det är som ligger på bordet”, säger statsministern. ”Men det de vet är att jag drar mig inte för det om situationen kräver det.”

Allianspartierna har pekat ut 3:12-reglerna, flygskatten och höjd marginalskatt som de viktigaste punkterna. Stefan Löfven vill inte säga vad han kan tänka sig att förhandla om men upprepar att dörren är öppen för samtal och påpekar att regeringen nått överenskommelser med den borgerliga oppositionen inom bland annat energipolitiken.

"Vi klarar ju av det när vi vill, det är min poäng. Men om de lägger olika förslag från dag till annan kan jag inte förhålla mig till alla dessa förslag", säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven fick också frågor om den svenska invandringspolitiken. Statsministern öppnade för en ny överenskommelse med Moderaterna inför att de nuvarande reglerna löper ut sommaren 2019 men säger att de viktigaste förhandlingarna nu sker inom EU, där länderna ska enas om gemensam lagstiftning.

EU-kommissionen har bland annat lagt fram förslag om att ta bort permanenta uppehållstillstånd. Stefan Löfven vill dock inte ge klara besked om huruvida Sverige ska följa den linjen.

”Vi menar att det bästa på sikt för en etablering i samhället är det permanent men vi kan inte heller ha alltför avvikande regler jämfört med övriga EU”, säger statsministern.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?