ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven: Vänsterpartiet har fortsatt inflytande

Fyrpartiuppgörelsen med 73 politiska förslag "för Sverige framåt", enligt Stefan Löfven som menar att det finns utrymme för uppgörelser som ger Vänsterpartiet ett fortsatt politiskt inflytande - trots "anti-V-klausulen."

I fredags offentliggjordes den sakpolitiska överenskommelse i 73 punkter som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet arbetat fram under helgerna och som under de senaste dagarna C, L och MP:s beslutande organ har ställt sig bakom. Innehållet har beskrivits som en liberal reformagenda som i många stycken går längre än Fredrik Reinfeldts alliansregering. Stefan Löfven beskriver eftergifterna i uppgörelsen som "rimliga" och att de "för Sverige framåt."

"Ingen har vunnit allt. Alla har vunnit något. Den största vinnaren på det här är Sverige", säger han efter sitt möte med talmannen Andreas Norlén på måndagen.  

Socialdemokraternas regeringschanser avgörs nu av hur Vänsterpartiet väljer att ställa sig i en statsministeromröstning om Stefan Löfven, något som in i det sista är ovisst. 

73-punktsuppgörelsen innehåller många politiska förslag som är ytterst svårsmälta för partiet, däribland uppluckringar av arbetsrätten, en begravning av frågan om välfärdsvinster och omfattande skattesänkningar för högavlönade. Samtidigt innehåller uppgörelsen en ”anti-V-klausul”  som slår fast att Vänsterpartiet ”inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”, något som från C- och L-håll har beskrivits som avgörande. 

"Jag kan respektera att Vänsterpartiet känner att det här blir en förnedring av dem", säger Stefan Löfven som menar att formuleringen ska ses som mer av ett konstaterande av inriktningen. 

"Det är inte så att de är borta från allt politiskt inflytande", säger S-ledaren och pekar på att han ser att det finns utrymme för Socialdemokraterna att förhandla andra frågor med Vänsterpartiet vid sidan om de 73 punkterna. Dessutom kommer Vänsterpartiet att bjudas in i samband med breda uppgörelser, påpekar han. 

Alternativet till fyrpartiuppgörelsen hade varit en M-ledd regering med stöd av SD, anser han. 

"I bland måste man zooma ut och förstå vad som står på spel", säger Stefan Löfven. 

Efter sitt möte med talmannen klockan 11.40 meddelar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt partistyrelsens besked vid en pressträff. Flera lokala V-organisationer, såväl som den tidigare partiledaren Lars Ohly, har förordat ett nej till Stefan Löfven. På söndagskvällen fattade Vänsterpartiets högsta beslutande organ, partistyrelsen, sitt beslut och riksdagsgruppen informerades vid ett möte på förmiddagen. 

Under eftermiddagen kommer talmannen Andreas Norlén, enligt förhandsbeskeden, att presentera vilken statsministerkandidat som kammaren får ta ställning till vid riksdagens tredje omröstning på onsdag. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies