Löfven: ”Vi har andra förutsättningar nu”

Om drygt en vecka har riksdagspartierna en omröstning om Stefan Löfven som Sveriges statsminister. Löfven är positiv till att Annie Lööfs sonderingsvecka har lett till nya möjligheter för Socialdemokraterna att lyckas i kammaren.

Foto:Anders Wiklund/TT

Talmannen Andreas Norlén meddelande i förmiddags att Stefan Löfven nomineras till statsministerkandidat den tredje december. Inför omröstningen i kammaren samma vecka är det fram till dess upp till Stefan Löfven att arbeta för att de övriga riksdagspartierna stödjer honom. 

”Jag hade ett bra samtal med talmannen och tycker att hans plan framåt är väl avvägd. Annie Lööfs sonderingsarbete var nödvändigt och det har tagit processen vidare. Nu vill jag ta det här arbetet in i en ny fas för att hitta lösningar på regeringsfrågan.”

För bara en vecka sedan såg Stefan Löfven inte någon poäng med att gå fram i en ny omröstning. Nu menar han att tre alternativ som prövades under Annie Lööfs sonderingsvecka som har varit hoppfulla alternativ för vissa partier nu kan läggas åt sidan efter att det konstaterats att de inte är möjliga, menar Stefan Löfven. 

Han menar också att samtalen har gett Socialdemokraterna nya villkor för att kunna gå vidare i regeringsbildningen.

”Jag kan inte ange någon procentsats men jag ser att vi har andra förutsättningar nu. Nu har vi fört politiska samtal och vi har dessutom avfört ett antal alternativ.”

Att Ulf Kristersson under dagen har öppnat upp för att lyfta in mer av Centerpartiets och Liberalernas profilfrågor i sin politik menar han inte är relevant för de utmaningar som alliansen står inför. Han var också tydlig med att han inte kommer att, likt Kristersson, förhandla med de andra partierna via media.

”Jag kommer inte att stå och förhandla och säga 'det här är jag beredd att ge'. Som jag har uppfattat det var det ett principiellt ställningstagande att man inte vill ha en regering som är helt beroende av Sverigedemokraterna. Det var inte sakpolitiska frågor som Centerpartiet och Liberalerna vände sig emot.”


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?