Annons

Stefan Löfven föreslås som statsminister: ”Det är ingen önskedröm”

Riksdagens talman Andreas Norlén föreslår Stefan Löfven (S) föreslås för riksdagen som statsminister. Omröstningen sker på måndag och kan ta Stefan Löfven tillbaka till Rosenbad, men frågetecknen kring höstbudgeten bäddar för nya problem i höst.

Foto:Jonas Ekstromer/TT

”Vi har en demokrati i utveckling, vi har en demokrati i förändring. Men vi har inte en demokrati i kris. Svensk demokrati står stark”, säger riksdagens talman.

Stefan Löfven är nu talmannens kandidat för omröstning i riksdagen. Det kommer återigen att bli en regering som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

”Stefan Löfven har meddelat att han har en lösning som innebär att han har en regering som kan röstas fram i riksdagen”, säger Andreas Norlén.

Omröstningen kommer att ske på onsdag.

”Jag har accepterat att bli nominerad till statsminister med Socialdemokraterna och Miljöpartiet”, säger Stefan Löfven.

”Även om läget är svårt måste landet ha en slagkraftig regering”, säger han vidare.

Dock kvarstår faktumet att Stefan Löfven än så länge inte har säkrat stöd för sin höstbudget.

Detta eftersom januariavtalet föll när Liberalerna bytte politisk sida och nu stöttar moderatledaren Ulf Kristersson, efter att Stefan Löfven röstades bort i misstroendeomröstningen i juni.

Talman Andreas Norlén säger att budgetfrågan förvisso är problematisk, men att den inte är avgörande.

”Det är ingen önskedröm att lägga fram en statsministerkandidat som inte har en färdig budget. Samtidigt ser jag inte att jag kan agera på något annat sätt”, säger han.

Stefan Löfven försäkrar återigen att han kommer att avgå om han inte får igenom sin budget i höst.

Det innebär att en ny regeringskris kan vänta runt hörnet efter onsdagens statsministeromröstning i riksdagen.

Stefan Löfven står inför den inte så ringa uppgiften att få ihop en budget som både Centerpartiet och Vänsterpartiet kan acceptera, utan att förhandla med något annat parti än regeringspartnern Miljöpartiet.

Detta eftersom Centerpartiet har villkorat sitt stöd för Stefan Löfven som statsminister med att Vänsterpartiet inte får ha något inflytande över budgeten. 

”Regeringen tar fram en budget själv och förhandlar inte med någon. Vi kommer att göra det på ett sätt där vi kan se att andra partier också kan rösta på den”, säger Stefan Löfven.

S-ledarens önskan är fortsatt att både Centerpartiet och Vänsterpartiet ska rösta på regeringens budget. Hur det ska gå till, vill Stefan Löfven inte närmare gå in på.

Han fastslår att regeringen måste vara ”lyhörd” och utesluter inte att arbetet med att ta fram en budget kan ske genom riksdagens finansutskott, där samtliga partier finns representerade.

”Det får processen visa, men vi ser ändå möjligheter i regeringens arbete att ta fram budgetförslag som kan accepteras av riksdagen. Jag kan inte garantera det, men vi ska göra ett ordentligt försök”, säger Stefan Löfven.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera