ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Coronaviruset i Sverige

Stefan Löfven: Förbered er på fler ingripande åtgärder

Statsminister Stefan Löfven (S) höll på söndagskvällen ett tal till nationen, där han tryckte på att att ansvaret vilar tungt på varje medborgare under den eskalerande kris som har orsakats av virusets spridning. Men några nya åtgärder presenterade han inte. 

De senaste veckorna har flera begränsningar av friheten för medborgare införts, i Sverige och stora delar av världen. Gränserna är stängda, i Sverige bedrivs undervisningen på universitet och i gymnasier på distans och sammankomster med 500 personer eller fler har förbjudits. 

Samtidigt är grundskolorna öppna och många länder har stängt ned sina samhällen ännu mer, med utegångsförbud och andra långtgående åtgärder.

I Stefan Löfvens tal kom inga nya besked om restriktioner för medborgarna, men var och en bör vara beredd på mer påpekade han. 

”Jag vill att ni ska vara förberedda på att fler ingripande beslut kan komma”, sa Stefan Löfven. 

Begränsningarna kan pågå under en längre tid, varnade han samtidigt.  

”De närmaste månaderna kommer att bli påfrestande, men vårt samhälle står starkt”, säger han. 

De senaste veckorna har det stått klart att också det ekonomiska priset av att bekämpa viruset kan bli högt. Varsel i både fyra och femsiffriga tal har duggat tätt och hela den svenska fordonsindustrin och besöksnäringen står i det närmaste still. Men näringslivet lämnades helt utanför talet, som i allmänna ordalag uppehöll sig vid medborgarnas ansvar för att stoppa smittspridningen i samhället 

”Vi som samhälle möter denna kris med hela vår samlade styrka”, sa Stefan Löfven vidare. 

Vars och ens ansvar är att följa myndigheternas råd för att stoppa smittspridningen, påpekade han och nämnde såväl personer i arbetsför ålder, som dem i riskgrupperna.  

Enligt TT var de senaste tillfällena statsministern höll tal till nationen efter mordet på Anna Lindh (2003) och i samband med Lasermannens härjningar (1992).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer