ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Stefan Löfven: Finns ingen baktanke

Socialdemokraterna driver frågan om förbättrade livsvillkor för EU:s medborgare. Men att den så kallade sociala pelaren primärt är till för att stoppa ”social turism” är helt fel, enligt statsministern.

”Vi har inte gjort den här sociala pelaren för att det finns någon baktanke, för att vi bara ska skydda oss”, säger han till Aftonbladet.

Frågan om den så kallade sociala pelaren splittrar höger och vänster i det kommande EU-parlamentsvalet.

Deklarationen, vars fulla namn är den europeiska pelaren för sociala rättigheter, är ingen lag, utan en politisk avsiktsförklaring där medlemsstaterna och unionens institutioner beskriver vilka åtgärder de står politiskt bakom. 

Ska några av åtgärderna genomdrivas i praktiken krävs dock EU-direktiv utfärdade från kommissionen alternativt nationella lagar.

Kritikerna hävdar att om EU får driva på tappar medlemsländerna i självbestämmande.

”Det är direkt felaktigt och en bedräglig beskrivning. Det finns ingen beslutsbefogenhet som har flyttats från nationalstaten till Bryssel, det kräver en fördragsförändring där alla länder är eniga”, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

I stället, säger han, är initiativet till för att löntagare oavsett var i världen ska ”behandlas på ett värdigt sätt och kunna ha ett gott liv”.

Det är snarare det som skaver för högern, enligt Stefan Löfven, att kritikerna alltid motsätter sig sociala frågor och att förbättra för arbetare.

Om standarden höjs inom hela EU minskar sannolikt drivkrafterna för det som den tidigare S-toppen Göran Persson kallade ”social turism”.

Visserligen vill S i sitt valmanifest förbättra situationen för tiggare från exempelvis Rumänien, men det ska genom att sätta press på respektive hemländer, inte genom den sociala pelaren.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies