ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Stefan Löfven fälld av riksdagen – det händer nu

Statsminister Stefan Löfven fälldes i den historiska statsministeromröstningen på tisdagen, efter att de fyra allianspartierna och Sverigedemokraterna röstat nej till honom. Därmed går regeringsbildningen nu i ett skarpt läge.

Klockan var strax efter halv tio på tisdagsförmiddagen när en majoritet i riksdagens kammare uttalade att de inte har förtroende för Stefan Löfven som Sveriges statsminister. 

Det var en på många sätt historisk omröstning. Aldrig tidigare i svensk politisk historia har riksdagen fällt en statsminister i en förtroendeomröstning i riksdagen. 

Stefan Löfven har varit statsminister sedan 2014. Det har varit en på många sätt turbulent politisk tid, där han fick se sin första budget falla. 

Trots att han haft en majoritet emot sig i riksdagen har han dock kunnat sitta hela mandatperioden ut, eftersom allianspartierna fram tills i dag avstått från att ta SD:s stöd för att fälla honom.

Även det, att alliansen nu gör gemensam sak med SD och fäller den rödgröna regeringen, är därmed historiskt.

Nu blir det den nya talmannen Andreas Norlén som ska leda sonderingarna för att få fram en ny statsminister och regering. Positionerna är alltjämt låsta, och mycket talar för att det kommer bli en ny form av regering som Sverige inte haft på mycket länge. 

En regering bestående av M och KD som samarbetar om budgeten med C och L, men samtidigt tolereras av SD är ett möjligt utfall.

Ett annat fullt tänkbart scenario är att Stefan Löfven kommer tillbaka som statsminister, men då krävs det att han vinner över C och L. 

När Andreas Norlén väl presenterat en kandidat ska en omröstning hållas i riksdagen inom fyra dagar. Och då gäller samma regel som på tisdagen, att det krävs en majoritet av ledamöterna för att stoppa förslaget.

Sammanlagt kan talmannen lägga fram fyra statsministerförslag och om samtliga förslag röstas ned ska ett extraval hållas inom tre månader.

Statsbudgeten ska enligt ordinarie tidtabellen läggas fram senast den 9 oktober, men för en ny regering förlängs tidsfristen till tre veckor efter tillträdet, dock senast den 15 november.

Vid ett maktskifte får de nuvarande statsråden sitta kvar i en övergångsregering i väntan på att den nya regeringen tillträder. Det blir också övergångsregeringen som lägger fram budgeten, om inte efterträdarna är på plats före den 15 november.

I början av december röstar riksdagen om regeringens budget. Till skillnad från statsministeromröstningen krävs det då inte en majoritet för att fälla budgeten, utan det budgetförslag som får flest röster i kammaren vinner.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies