Stefan Löfven accepteras som statsminister

Stefan Löfven är Sveriges nästa statsminister. Det är resultatet av den tredje statsministeromröstningen på fredagen efter en historiskt utdragen och komplicerad regeringsbildningsprocess. 

Stämningen var tät vid den tredje statsministeromröstning som på fredagen genomfördes i riksdagen cirka fyra månader efter valet.

Vid voteringen fick Stefan Löfvens regeringsalternativ det nödvändiga stödet. Voteringsresultatet var 115 ja-röster och 77 ledamöter som valde att avstå. 153 ledamöter röstade nej och fyra var frånvarande.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman är nöjd.

”I en tid när högertrema krafter växer i styrka väljer Sverige en annan väg”, säger han och pekar på att de fyra partierna S, C, L och MP delar synen på jämlikhet, tolerans och jämställdhet.

“Det är dags att vårt land får en handlingskraftig regering”, fortsätter Anders Ygeman.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt motiverar partiets beslut att släppa fram Stefan Löfven med att det handlar om att stänga ute ett ”blå-brunt” regeringsalternativ. Nu går partiet i hård opposition.

“Om den nya regeringen har det dåliga omdömet att lägga fram förslagen om marknadshyror och försämrad arbetsrätt så kommer vi att fälla den”, säger Jonas Sjöstedt.

“Dagens förlorare är lätta att utse. De heter Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och det är Jimmie Åkesson. Formellt begravs i dag det borgerliga alliansprojektet”, fortsätter han.

Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm menar att partiets ja-röst handlar om klimatet men att det också handlar om medmänsklighet.

“Alternativet skulle vara nattsvart, i land efter land kan vi se hur främlingsfientliga och populistiska partier få inflytande”, fortsätter hon.

Liberalernas partiledare Jan Björklund motiverar partiets beslut att släppa fram S-ledaren med att alliansen förlorade valet och varnar samtidigt för den våg av nationalism som växer fram i Europa.

"Hade det bara handlat om att välja mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna hade vi valt Ulf Kristersson, men det här valet handlar om något mer", säger han.

Jan Björklund listar reformer som utlovas i den nya uppgörelsen mellan S, C, L och MP, med slopad värnskatt och en reformering av arbetsrätten och friare hyressättning.

“Den ekonomiska politiken är mer borgerlig än den alliansen lyckades föra”, säger han.

Isoleringen av Sverigedemokraterna har fått orimliga konsekvenser på regeringsbildningen, anser SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Jag har inte, så länge jag varit med i politiken, stött på en mer märklig, absurd, bisarr regeringsbildning”, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson upprepar att alliansen är död och att nytt konservativt block nu har växt fram med SD, M och KD. Jimmie Åkesson går också till hårt angrepp mot Stefan Löfven, och det tidigare S- löftet att prioritera välfärden framför skattesänkningar.

“Nu sänker Stefan Löfven skatten för de allra rikaste, makten framför allt”, säger han.

Centerledaren Annie Lööf pekar på att partiets gula knapptryckning "inte är en fribiljett till makten" för Socialdemokraterna.

“De parlamentariska förutsättningarna finns tyvärr inte där för en alliansregering”, säger Annie Lööf.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tar fasta på bristerna i välfärden och anklagar den tidigare rödgröna regeringen för att misskött vården och omsorgen.

“Vi kommer inte göra om misstaget att släppa fram Stefan Löfven igen”, säger hon.

Moderatledaren Ulf Kristersson menar att de borgerliga partier som nu bytt sida för att släppa fram Stefan Löfven inte litar på sin egen övertygelse och politiska integritet och i stället ingår en "ovillig koalition".

“Det är ett historiskt misstag", säger han och kallar beslutet för hållningslöst och principlöst.

"Den rödgröna regering som nu fortsätter har under de gångna fyra åren inte klarat av att ta tag i Sveriges mest uppenbara samhällsproblem”, fortsätter han. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?