1515

Stefan Ingves: Finns alltid risker i hushållsektorn

Riksbanken har vunnit slaget mot den kroniskt låga inflationen, enligt Stefan Ingves - åtminstone i "närtid". 

"Men det är någonting som ska vinnas och återvinnas hela tiden", sa Riksbankschefen under en presskonferens på onsdagen där han även kommenterade de svenskarnas lånefest:

"Oberoende av konjunkturen och oberoende av inflationstakten så har svenska hushåll aldrig någonsin haft så mycket skulder som de har i dag och de skulderna försvinner inte över en natt", tillade han. 

Samtidigt råder goda tider i både Sverige och omvärlden, och det "gör det mycket lättare" att hantera skuldsituationen, underströk Stefan Ingves, som dock påminde om att omvärldsläget inte är odelat positivt, och att försämrade utsikter kan förändra de ekonomiska förutsättningarna snabbt.

"Vi råder inte över vad andra gör", sa Stefan Ingves. "Sverige är en liten, öppen ekonomi och vi har att leva med det".

Skulle situationen på bostadsmarknaden försämras, är det inte självklart att Riksbanken kommer till undsättning. 

"Det är inte så att räntan sätts utefter hur den svenska bostadsmarknaden fungerar", konstaterade Stefan Ingves.

Riksbanken meddelade på onsdagsmorgonen att man lämnar räntan oförändrad på minus 0,5 procent och att inflationen väntas nå målnivån 2 procent redan i år, en upprevidering från tidigare prognos om 1,9 respektive 1,8 procent.

Även räntebanan ligger fast. En första höjning är planerad till mitten av 2018 , därefter väntas ränteökningar i långsam takt.

Inflationen har varit nära 2 procent "en tid”, slår Riksbanken fast i onsdagens penningpolitiska rapport, som dock betonar att det behövs en fortsatt stark konjunktur liksom en kronkurs som inte stiger för snabbt för att hålla kvar inflationen på målnivån. 

”Riksbanken har, precis som tidigare, beredskap att införa ytterligare penningpolitiska lättnader om det behövs för att stabilisera inflationen och värna inflationsmålet”, skriver Riksbanken.

Onsdagens räntebeslut var väntat, liksom beskedet att Riksbanken avslutar stödköpen av nya räntepapper, men fortsätter att återinvestera innehav som förfaller de kommande åren.

”Förfall och kupongbetalningar i statsobligationsportföljen återinvesteras tillsvidare. Stora förfall, på drygt 50 miljarder kronor, sker under första halvåret 2019. Dessutom tillkommer kupongbetalningar på totalt cirka 15 miljarder kronor från januari 2018 till juni 2019”, skriver Riksbanken i onsdagens räntebesked.

Vice riksbankscheferna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att i januari 2018 inleda återinvesteringar av de obligationer som förfaller under 2019. De förespråkade att direktionen i ett senare skede tar ställning till om och i så fall hur förfallen under 2019 ska återinvesteras.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?