ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stefan Edberg upp i rätten – stäms på 40 miljoner

  • Stefan Edberg. Foto: TT

Forne tennisstjärnan Stefan Edberg och finansmannen Fredrik Svensson har stämts på 40,6 miljoner kronor. De anklagas för att ha köpt fondbolaget Case till underpris.

På onsdagen inleds rättegången där sju minoritetsägare har stämt Stefan Edberg och Fredrik Svensson för att de 2014 via ett nybildat företag tog över tillgångarna i det bolag som drev fondbolaget Case Asset Management.

De två betalade 32 miljoner kronor för bolaget som minoritetsägarna hävdar var värt 150 Mkr. Därför kräver de sju småägarna med grundare Bo Petersson i spetsen duon Edberg & Svensson på 40,6 miljoner plus ränta och ersättning för rättegångskostnader.

Stefan Edberg och Fredrik Svensson bestrider alla krav.

Fondbolaget Case startades 2004 av förre Catella-chefen Bo Petersson. Bland ägarna återfanns bland andra Stefan Edberg och H&M-ägaren Stefan Persson och Västerås-investerarna AB Arvid Svensson.

2011 började det storma rejält kring Case som granskades av Finansinspektionen vilket resulterade i en varning och 2,5 miljoner kronor i straffavgift. Bolaget och styrelsen fick svidande kritik av FI för att inte ha hanterat intressekonflikter rätt, bristande kontrollfunktioner och felaktiga placeringar.

Men FI nöjde sig inte med det utan inledde ytterligare en granskning. Dagens industri uppmärksammade också fondbolaget och avslöjade bland annat att det tog ut dolda avgifter av sina sparare.

Case var i gungning och vd, ordförande och styrelseledamot lämnade bolaget. 2014 köpte då Edberg och Svensson bolaget för 32 Mkr.

Minoritetsägarna hävdar att det fanns flera bud på Case och att bolaget var värt 150 Mkr. Det avvisar Edberg och Svensson och kallar några av buduppgifterna för ”grundlösa påståenden och spekulationer”.

Rättegången i Västmanlands tingsrätt ska pågå i elva dagar.

I dag driver Case fyra fonder och har profilerat sig som idrottsstjärnornas förvaltare. I ägarkretsen återfinns förutom Stefan Edberg också golfaren Henrik Stenson och ishockeyspelaren Niklas Lidström.

Stefan Edberg är sparsmakad i sina kommenterar om den kommande rättegången.

"Tycker att stämningen är obefogad. Har inget ytterligare att tillägga. Processen får ha sin gång", skriver han till Di.

Tyck till