Annons

Statsvetaren: ”Löfven sitter i en rävsax”

Sedan las-förhandlingarna kraschat igen kryper nu risken för en regeringskris allt närmare.

”Statsminister Stefan Löfven sitter i en rävsax”, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto:Janerik Henriksson/TT

På fredagskvällen kraschade förhandlingarna om ett nytt las-avtal igen när LO:s styrelse sade nej till det bud, som både Svenskt Näringsliv och PTK, som företräder omkring en miljon tjänstemän i privat sektor, tackat ja till. Förhandlingarna handlar bland annat om anställningsskydd, turordningsregler och kompetensutveckling. Men LO anser att det var alltför arbetsgivarvänligt.

De strandade samtalen ställer till det rejält för regeringen.

”Mycket talar för att det rycker närmare en regeringskris. Löfvens situation är ju väldigt problematisk. Om han gör som samarbetspartierna kräver av honom så kommer Vänsterpartiet att stå fast vid en misstroendeförklaring och då finns det en majoritet i kammaren för att fälla regeringen”, säger Tommy Möller.

Samtidigt är hans bedömning att Vänsterpartiet egentligen inte vill fälla regeringen, men är tvungna till det eftersom man villkorade sitt indirekta stöd till regeringen genom att lägga ner sina röster när Löfven valdes till statsminister.

”Man gjorde det inom vissa gränser. Man sade att man inte skulle tolerera regeringen om man gjorde på det sättet som man är på väg att göra nu. Det är inte heller den politik som Socialdemokraterna som parti vill ha. Den kommer att bli svår att förankra internt”, säger Tommy Möller, och tillägger:

”Statsministern sitter i en rävsax.”

I det här läget är det troligt att statsministern försöker få till förhandlingar med samarbetspartierna för att blidka Vänsterpartiet.

”Jag vet inte vad man har att spela med, men statsministern har ju uttryckligen sagt det inte finns en balans mellan partierna i det utredningsförslag som ligger så det föreligger en tolkningstvist vad Januariavtalet implicerar. Det är den springande punkten”, säger Tommy Möller. 

Han vet inte om dörren är helt stängd för att parterna ska återkomma till förhandlingsbordet.

”Jag har inte inblick i exakt vad som var problemet för LO, men det finns fortfarande en möjlighet. Men jag vet inte hur stor den är.”

En annan möjlighet är att statsministern sätter sig i en förhandling med stödpartierna Liberalerna och Centerpartiet.

”De har ju varit väldigt tydliga med att slå igen dörren. De menar att de redan har förhandlat färdigt i och med Januariavtalet, men det kan finnas andra saker som de skulle kunna få i utbyte om man kompromissar om arbetsrätten”, säger Tommy Möller.

Han förutsätter att statsminister Stefan Löfven kommer att vara djupt involverad i förhandlingarna, eftersom så mycket står på spel.

”Det är en så otroligt viktig fråga och det är dessutom en fråga som han behärskar väl rent sakpolitiskt som gammal facklig företrädare.”

Tommy Möller pekar på att det låsta parlamentariska läget försvårar situationen och att de inblandade partierna är väl medvetna om att det är svårt att hitta en alternativ regeringskonstellation.

”Om man inte hittar någon lösning vänta6 ett extraval och det är inte önskvärt för flera partier som ligger dåligt till i opinionsundersökningar. Det brukar generellt vara något som partierna vill undvika.”

Tommy Möller säger att det är mycket som talar emot att partierna vill gå så långt.

”I ett så skarpt läge tror jag att det kan finnas en vilja från flera håll att hitta en lösning, både i sakfrågan och om regeringen riskerar att spricka, eller har spruckit.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera