Annons

Statsvetaren: ”Löfven sitter i en rävsax”

Sedan las-förhandlingarna kraschat igen kryper nu risken för en regeringskris allt närmare.

”Statsminister Stefan Löfven sitter i en rävsax”, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto:Janerik Henriksson/TT

På fredagskvällen kraschade förhandlingarna om ett nytt las-avtal igen när LO:s styrelse sade nej till det bud, som både Svenskt Näringsliv och PTK, som företräder omkring en miljon tjänstemän i privat sektor, tackat ja till. Förhandlingarna handlar bland annat om anställningsskydd, turordningsregler och kompetensutveckling. Men LO anser att det var alltför arbetsgivarvänligt.

De strandade samtalen ställer till det rejält för regeringen.

”Mycket talar för att det rycker närmare en regeringskris. Löfvens situation är ju väldigt problematisk. Om han gör som samarbetspartierna kräver av honom så kommer Vänsterpartiet att stå fast vid en misstroendeförklaring och då finns det en majoritet i kammaren för att fälla regeringen”, säger Tommy Möller.

Samtidigt är hans bedömning att Vänsterpartiet egentligen inte vill fälla regeringen, men är tvungna till det eftersom man villkorade sitt indirekta stöd till regeringen genom att lägga ner sina röster när Löfven valdes till statsminister.

”Man gjorde det inom vissa gränser. Man sade att man inte skulle tolerera regeringen om man gjorde på det sättet som man är på väg att göra nu. Det är inte heller den politik som Socialdemokraterna som parti vill ha. Den kommer att bli svår att förankra internt”, säger Tommy Möller, och tillägger:

”Statsministern sitter i en rävsax.”

I det här läget är det troligt att statsministern försöker få till förhandlingar med samarbetspartierna för att blidka Vänsterpartiet.

”Jag vet inte vad man har att spela med, men statsministern har ju uttryckligen sagt det inte finns en balans mellan partierna i det utredningsförslag som ligger så det föreligger en tolkningstvist vad Januariavtalet implicerar. Det är den springande punkten”, säger Tommy Möller. 

Han vet inte om dörren är helt stängd för att parterna ska återkomma till förhandlingsbordet.

”Jag har inte inblick i exakt vad som var problemet för LO, men det finns fortfarande en möjlighet. Men jag vet inte hur stor den är.”

En annan möjlighet är att statsministern sätter sig i en förhandling med stödpartierna Liberalerna och Centerpartiet.

”De har ju varit väldigt tydliga med att slå igen dörren. De menar att de redan har förhandlat färdigt i och med Januariavtalet, men det kan finnas andra saker som de skulle kunna få i utbyte om man kompromissar om arbetsrätten”, säger Tommy Möller.

Han förutsätter att statsminister Stefan Löfven kommer att vara djupt involverad i förhandlingarna, eftersom så mycket står på spel.

”Det är en så otroligt viktig fråga och det är dessutom en fråga som han behärskar väl rent sakpolitiskt som gammal facklig företrädare.”

Tommy Möller pekar på att det låsta parlamentariska läget försvårar situationen och att de inblandade partierna är väl medvetna om att det är svårt att hitta en alternativ regeringskonstellation.

”Om man inte hittar någon lösning vänta6 ett extraval och det är inte önskvärt för flera partier som ligger dåligt till i opinionsundersökningar. Det brukar generellt vara något som partierna vill undvika.”

Tommy Möller säger att det är mycket som talar emot att partierna vill gå så långt.

”I ett så skarpt läge tror jag att det kan finnas en vilja från flera håll att hitta en lösning, både i sakfrågan och om regeringen riskerar att spricka, eller har spruckit.”


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?