Annons

Statsvetaren: "Jag blir väldigt häpen" – politik är en förtroendebransch

Under julhandeln har både oppositionspolitiker och företrädare för regeringen besökt köpcentrum – trots uppmaning att undvika trängsel i butiker.

”Jag blir väldigt häpen”, säger statsvetaren Marja Lemne och varnar för att förtroendet för politiker urholkas.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte en butik på Kungsgatan den 23 december. Det bekräftar hans pressekreterare, enligt P3 Nyheter. 

Shoppingrundan går stick i stäv med statsministerns uppmaning till svenskarna om att undvika onödiga butiksbesök som framfördes på regeringens presskonferens den 18 december.

”Statsministern sökte en reservdel till sin rakapparat”, skriver hans pressekreterare i ett sms till P3 Nyheter.

Agerandet förvånar Marja Lemne, statsvetare på Södertörns högskola:

”Med tanke på statsministerns hårda ton i sina riktlinjer till svenska folket så blir jag väldigt häpen när jag hör att han är ute och shoppar igen.”

Förtroendet för regering och myndigheter riskerar att sjunka långsiktigt, enligt henne:

”Inte bara för Stefan Löfven och nuvarande regering. Historiskt har vi haft ett högt förtroende för våra ledare. Det här riskerar att skadas för en lång tid framöver. Sådant är svårt att reparera”, säger hon och påpekar att deltagandet i riksdagsvalet 2022 kan påverkas.

Lemne tycker att folket bör ställa höga krav på landets ledare:

”Politik är en förtroendebransch. Hela upplägget har varit att alla ska ta sitt ansvar och då tycker jag att man kan ställa samma krav på ledande politiker.”

Det här var inte första gången som en representant för den svenska regeringen bröt mot sin egen uppmaning.

Redan den 20 december sågs Löfven på stan. Den gången besökte han Gallerian i Stockholm. Syftet var, enligt pressekreteraren Mikael Lindström, att ”hämta ut en inlämnad sak.” Han framhåller dock att statsministern har ”följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar.”

Även Justitieminister Morgan Johansson (S) har rört sig på stan. I mellandagarna besökte han ett köpcentrum i Lund – något han i efterhand har erkänt var ”oförsiktigt”.

Från oppositionsledarna har det varit förvånansvärt tyst, anser statsvetaren.

”Det är allvarligt. En demokrati kräver en både legal och aktiv opposition för att den ska fungera”, säger Lemne.

Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har påträffats ute i julhandeln på Täby C. Händelsen inträffade dagen efter att de skärpta råden hade meddelats.

Tidigare i höstas bröt också Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer när hon medverkade på en födelsedagsfest.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera