Annons

Statsvetaren: Hårda tag under debatten

Sedan coronakrisens intåg i Sverige har det funnits en slags fred mellan de politiska partierna, en borgfred. Men Jimmie Åkessons utspel där han kräver Anders Tegnells avgång innebar ett klart brott mot denna fred.

Det blev också hårda tag på söndagskvällens partiledardebatt i SVT Agenda, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet, till TT.

Statsminister Stefan Löfven på väg från partiledardebatten.
Statsminister Stefan Löfven på väg från partiledardebatten.Foto:Jonathan Näckstrand/TT

”Det blev så, att borgfreden i alla fall just nu är upphävd”, säger Möller efter partiledardebatten.

TT: Det blev så hårt som du trodde?
”Ja, kanske ännu hårdare – i alla fall i den första delen, om smittspridningen.”

”Det var ganska hårda tag i kritiken mot regeringen från oppositionens sida”, fortsätter Möller.

Sveriges coronastrategi har misslyckats kapitalt, skrev Åkesson i en debattartikel på DN. Sverigedemokraternas (SD) partiledare kräver nu statsepidemiolog Anders Tegnells avgång, och med det bryter han den relativa konsensus som har funnits kring den svenska strategin.

”Nu kräver Åkesson att man ska lägga om kursen helt och hållet och det innebär ju ett klart brott mot borgfreden, den är därmed upphävd. Det är inget annat parti som har krävt detta tidigare utan man har suttit still i båten överlag”, även Sverigedemokraterna, säger Möller.

Jimmie Åkesson håller med om att freden är över, i alla fall för hans del.

”Vi har haft en tid av något slags borgfred, men nu när vi ser resultatet att Sverige sticker ut och tusentals har dött, måste vi agera. Jag är ledsen om det blir dålig stämning, men någon måste våga ta bladet från mun och säga att kejsaren är naken och diskutera detta på en politisk nivå”, sade Jimmie Åkesson till TT före debatten.

I den andra delen av debatten, som handlade om hur ekonomin och arbetsmarknaden påverkats av coronakrisen, tycker Möller att Centerpartiet och Liberalerna – som i och med januariuppgörelsen slutits en rad överenskommelser med regeringen – mer lät som reellt borgerlig opposition.

”Men i sak kanske man i dessa frågor egentligen står närmare Kristdemokraterna och Moderaterna”, säger Möller.

Åkessons utspel kan ha förändrat det politiska klimatet i krisen och förändrat spelplanen, säger Möller.

TT: Tror du att den här debatten var startpunkten på en mer öppet konfliktfylld tid i svensk politik?
”Ja, det tror jag. Det finns en tidsmässig logik i det. Det normala mönstret vid sådana här kriser är att man inledningsvis tonar ner partipolitiska meningsskiljaktigheter, men nu har det gått ganska lång tid”, svarar Möller.

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, anser att oppositionspartierna uppträdde oväntat enat mot regeringen.

”Bortsett från diskussionen om LAS var oppositionen ganska samlad. Jonas Sjöstedt agerade som en riktig oppositionsledare”, säger Lemne.

Vinnare i debatten tycker hon var Ulf Kristersson (M) som var tydlig i sina ståndpunkter. Samtidigt hamnade Stefan Löfven (S) i skuggan.

”Han såg mest bister ut. Per Bolund (MP) var den i regeringen som kom fram mest i debatten”, säger hon.

Lemne tror att diskussionen om äldrevården är här för att stanna.

”Den diskussionen kommer man inte att kunna gräva ner, det var väldigt tydligt i debatten”, säger hon.

Samtidigt förvånades hon av att regeringen inte ifrågasattes mer om hur mycket man lyssnat på bara en sorts expertis.

”Inom forskarvärlden råder det ofta oenighet. Jag var förvånad att man inte ifrågasatte regeringen mer på att man bara lyssnat på en myndighet och en viss expertis. Men här debatterade man mest vad som görs i det akuta läget”, säger Marja Lemne.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?