1515

Statsvetare: Värsta krisen i Spanien sedan statskuppen

Miljontals röstsedlar har beslagtagits och spansk polis har genomfört ett flertal gripanden vid tillslag mot katalanska myndigheter.

Protester i Katalonien
Protester i KatalonienBild:TT

Enligt regionalpresidenten Carles Puigdemont har Madrid-regeringen "i praktiken" avskaffat Kataloniens självstyre och infört undantagstillstånd.

"Det är otvivelaktigt den värsta konstitutionella kris Spanien har upplevt sedan statskuppen 1981, säger Niklas Bremberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Puigdemonts uttalande kom, enligt medier i Barcelona, efter onsdagsmorgonens gripanden av minst ett tiotal personer i samband med polistillslag mot flera katalanska myndigheter. På onsdagen ska flera miljoner röstsedlar också ha beslagtagits av spansk polis, uppger en källa med kännedom om saken för nyhetsbyrån AFP. Tillslaget skedde i staden Bigues omkring 4,5 mil norr om Barcelona.

Gripandena är kopplade till den folkomröstning om självständighet som Katalonien planerar att genomföra om en och en halv vecka, den 1 oktober, men som den spanska regeringen förklarat som olaglig.

Räderna har lett till protester som nu pågår på Barcelonas gator. Tusentals personer har samlats för att protestera mot att bland andra Josep Maria Jové, en nära medarbetare till regionens vicepresident, har gripits.

Demonstranterna blockerar gator och ropar slagord som "självständighet" och "vi kommer att rösta".

"Katalonien är splittrat i frågan, det är inte så att alla stöder självständighet", säger Niklas Bremberg.

"Men när man arresterar höga tjänstemän och presidentens team som varit ansvariga för att arrangera folkomröstningen — det skulle kunna få många fler än de närmaste berörda att gå ut på gatorna".

Bremberg tror att de spanska myndigheternas agerande både kan få en avskräckande effekt och stärka kamplusten för dem som vill ha självständighet.

"Men om vi kommer att se konfrontationer mellan det spanska civilgardet och katalanska demonstranter, då rör vi oss nog mot en dynamik som är väldigt allvarlig".

Samtidigt tror Bremberg att den spanska regeringen i något skede kommer att vilja sätta sig vid förhandlingsbordet — men utan att behöva backa angående folkomröstningen.

Redan i förra veckan började polisstyrkan Guardia Civil slå till mot hundratals borgmästare i regionen, för att få dem att inte delta i förberedelserna till folkomröstningen. Centralregeringen har också tagit kontroll över Kataloniens ekonomi.

"Det är helt oansvarigt. De släpar oss in i administrativ kollaps, säger vicepresident Junqueras", enligt AFP.

I folkomröstningen den 1 oktober får väljarna ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja, oavsett nivån på valdeltagandet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Några motiv för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt starka Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?