ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Statsvetare: V har goda skäl att säga nej

  • Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet Foto: Orasis foto/Stockholms universitet

Vänsterpartiet har bra skäl för att både släppa fram och stoppa en S-regering. Släpps den fram växer utrymmet till vänster för V som kan expandera, och stoppas den så visar partiet sin makt, konstaterar statsvetare.

Politiken i uppgörelsen mellan S, MP, C och L ligger väldigt långt ifrån Vänsterpartiets, och det gör att det vore helt logiskt för partiet att stoppa en S- oh MP-regering, förklarar Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

"Men om de släpper fram regeringen så uppstår ett stort utrymme till vänster om regeringen, eftersom den är orienterad mer till höger. Det ger V ett stort utrymme att expander", säger han.

V har helt enkelt ett läge där de kan välja – stoppa, och visa sin makt och ilska, eller släppa fram – förmodligen under kraftiga protester och med skarpa markeringar – och växa rejält.

"Det finns två logiska vägar för V. De uppfattar överenskommelsen som förödmjukande, och då kan de rösta nej och låta det gå till en fjärde omröstning. Då riskerar de att få ett ännu sämre regeringsalternativ, men jag är inte säkert att det behöver gå så långt", säger Tommy Möller.

Statsvetaren Jenny Madestam anser att ett nej från Vänsterpartiet lär motiveras ideologiskt, men påpekar att partiet samtidigt lär hysa förhoppningar om effekterna av ett sådant beslut.

"Konsekvensen skulle ju då troligen bli ett extraval och då tänker man att man skulle kunna vinna på det genom att exempelvis besvikna S-väljare går över till V", säger hon till TT.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies