1515

Statsvetare om M:s nya partisekreterare: ”Ett nytt sätt att agera”

Med Anders Edholm som ny partisekreterare i Moderaterna kan partiet vara på väg att lägga om sin krisstrategi. Det anser statsvetaren Jonas Hinnfors.

”Anders Edholm lyfter upp problem och försöker lösa dem offentligt”, säger han.

Bild:Jesper Frisk (Di)

Beskedet att Anders Edholm blir ny partisekreterare för Moderaterna lämnades under en pressträff i Visby på fredagen. Under pressträffen sa den nya partisekreteraren bland annat att partiets ”interna personstridigheter måste upphöra”. 

Statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet ser uttalandet som är ett första offentligt erkännande av de interna konflikter som bubblar i det krisande partiet.

”Det är intressant. Tidigare har man hela tiden pratat om att riksdagsgruppen är enig och att man har en konstruktiv debatt. Interna stridigheter är ett starkt uttryck. Då förstår man att spänningarna, exempelvis vad man ska ha för linje mot Sverigedemokraterna och hur man ska agera i budgetfrågan, är ganska stora”, säger Jonas Hinnfors.

Han jämför med den tidigare partisekreteraren Tomas Tobé, som petades från posten i början av juni.

”Tobé hade en lite mjukare linje. Man valde nog att ta diskussionerna internt. Nu pekar Anders Edholm med hela handen, han lyfter upp problem och försöker lösa dem offentligt. Det är ett annat sätt att agera.”

Men det är ett högt spel, enligt Jonas Hinnfors.  

”Det kan leda till att konflikterna minskar, men det kan också leda till att de ökar. Det är svårt att veta om det lyckas.”

Anders Edholm har tidigare haft olika roller på vitvarujätten Electrolux och han har även jobbat för Moderaterna i Europaparlamentet. Men den nya partisekreteraren kan inte sägas ha haft någon framträdande roll inom svensk politik. 

”Traditionellt sett är inte partisekreterare inom svensk politik jätteprofilerade. Deras stora uppgift är att organisera partiet och se till att man är koordinerade. Ur det perspektivet är det kanske inte så konstigt att man tar någon med en annan bakgrund”, säger Jonas Hinnfors.

Sedan Tomas Tobés avgång har Anders Edholm vikarierat på posten.

Varför har det tagit så lång tid att utse en ordinarie partisekreterare?
”Det är omöjligt att säga. Men det är klart att om det finns interna spänningar inom ett parti,  då gäller det att fundera ett bra tag så att man hittar någon som kan klara utmaningen”, säger Jonas Hinnfors.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?