1515
Annons

Statsvetare: Monumentala problem för Liberalerna

Stödet för Liberalerna har aldrig varit så lågt. Och det fortsätter sjunka, enligt en ny sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot i Sveriges Radio. 

”Problemen är monumentala och den strategiska situationen katastrofal”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till TT.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Henrik Montgomery/TT

Med rekordlåga 2,8 procent får partiet sin lägsta siffra hittills och hamnar långt under riksdagsspärren.

Enligt Jonas Hinnfors är partiets problem både av ideologisk och strategisk natur - spänningar som partiet inte lyckas tämja.

”Istället spiller de gång på gång ut i offentligheten vilket tyder på att konflikten är djup inom partiet. Ideologiskt är det oklart vilken slags liberalism som partiet står för: en mer tillåtande liberalt frihetlig linje eller en mer kravpräglad”, säger han.

”Konkurrensen om liberala väljare är ganska stor med C på den ena sidan och liberalkonservativa M på den andra. Alliansens kollaps har varit plågsam för L men även inom Alliansen hade partiet svårt hantera de inre spänningarna. Partiets inre beslutsstrukturer är tämligen gåtfulla och tyder på en oförmåga att sätta ner foten”, säger Hinnfors.

Ett av problemen som partiet brottas med är att man först gick in i januariavtalet, för att sen välja en partiledare som inte vill vara med i avtalet.

”Det är lika svårt att förstå varför partiledningen inte försöker få fokus i opinionsbildningen på alla de liberala reformer och beslut som januariavtalet faktiskt fört med sig. Kommer någon väljare ens ihåg borttagandet av värnskatten eller att LAS förändras? Istället fokuserar partiledningen - och partiledaren - nästan uteslutande på problem. Utifrån sett förefaller helt enkelt det politiska hantverket fallera”, säger Hinnfors. 

Problemet inför nästa val om Liberalerna inte lyfter i opinionen är att siffrorna är så låga att det är osäkert om de kan få några stödröster. Många väljare kan göra bedömningen att det kan vara bortkastade röster. Därtill kan väljarna inte veta med säkerhet vad de får för sina röster.

”KD har flera gånger klarat sig via stödröster. De bygger dock på att de som stödröstar kan vara någotsånär trygga med att partiet hör till väljarens eget politiska block. Den enda väljargrupp inom högerpartierna stor nog att ge utslag vid stödröstning är M-väljare. I vilken utsträckning de kan känna sig trygga med att L hör till högergruppen är dock oklart”, säger Hinnfors.

”Sabuni sneglar åt M/KD-hållet men partiet är kvar i januariavtalet - som dessutom stöds av viktiga grupper inom L. Partiledaren markerar mot SD men ett eventuellt högerblock torde bygga på SD. Dessutom kan M-väljare potentiellt komma att behöva stödrösta på KD vilket tunnar ut stödröstunderlaget för L”, säger han.

Att S-väljare skulle rösta på L i stället för MP förefaller inte särskilt sannolikt. Kvar är C-väljare, men C är ett 8-procentsparti, som inte kan avvara för många röster för att rädda kvar Liberalerna.

”Osäkerheten, orsakad av L-ledningen självt, om var Liberalerna egentligen hör hemma politiskt ökar ju inte heller benägenheten hos C-väljare att rösta på L”, säger Jonas Hinnfors.

Innehåll från ShibuyaAnnons

Är din känsliga data skyddad från insyn av främmande makt?

Shibuyas VD, Christina Backlund
Shibuyas VD, Christina Backlund

Banker, försäkringsbolag, företag – alla har data extremt känsliga för insyn från obehöriga. Alla bär själva ansvaret för att dessa data skyddas enligt Sveriges och EU:s lagar. Men vad gäller när vissa uppgifter lagras i molntjänster, ofta i USA, där amerikanska myndigheter har rätt att ta del av uppgifterna? Hur vet du att du inte bryter mot lagen i en ständigt skiftande digital, global värld? 

Idag finns inget överordnat avtal mellan EU och USA som reglerar lagring och hantering av kund- och brukardata. Olika domar har visat att tidigare dataöverföringsavtal inte hållit juridiskt, och bedömare menar att detsamma kommer gälla nuvarande förslag.

Omvärldens säkerhetspolitiska läge och en frånvarande lagstiftning vad gäller insyn från främmande makt gör dataskyddsfrågan extra het i dessa tider. Vågar man fortsätta digitalisera sin verksamhet trots den osäkra situationen?

Ovisshet och oro går att rå på

– Visst finns det en oro kring dessa frågor hos många verksamheter idag just för att digitaliseringen går så snabbt och adresserar så många olika delar av en verksamhet. Men det finns sätt att fortsätta digitaliseringen trots osäkerheten, säger Christina Backlund, VD på Shibuya, en av Sveriges mest erfarna aktörer vad gäller verksamhetskritisk IT. Du ska inte behöva bryta mot lagen eller riskera att data hamnar i orätta händer. Vi på Shibuya kan det här med säkra kommunikations- och driftslösningar och har kunder inom både privat och offentlig sektor. Hos oss får du hjälp att välja rätt lösningar för dina affärsmål. Det är avgörande att företagsledare och ledare för offentlig sektor i sina vägval tar hänsyn till såväl tekniska och kommersiella aspekter såväl som juridiska. 

- Shibuya har en unik position på marknaden, fortsätter hon. Tack vare vårt helsvenska ägande, våra egna datahallar och vår långa erfarenhet av IT-drift, kan vi garantera säkra lösningar och att kund- och brukardata stannar i Sverige, utan någon insyn från främmande makt. 

Framtidssäkra hybridlösningar är vägen framåt

Så vad kan företag som är osäkra göra? 

– Kontakta oss. Vi kan erbjuda framtidssäkrade hybridlösningar som våra kunder kan bygga vidare på, tryggt förvissade om att de följer lagen och att deras data garanterat blir kvar i Sverige. Vi hjälper dem också att välja rätt när det gäller molntjänster på en strategisk och praktisk nivå, och vi kan erbjuda helsvensk support dygnet runt, året om.  Vår kultur präglas av samarbete och ständigt utbyte av erfarenheter, både internt och med våra kunder men även i vårt breda ekosystem av partners som inkluderar alltifrån tech startups till stora återförsäljare och leverantörer av värdefulla branschlösningar.

Säker IT från Sverige - Shibuya 

Om Shibuya: 

Shibuya ingår i Pulsen Group och är därmed äldst i Sverige på IT. De levererar tjänster inom IT-drift, cloud- och containerteknologi, säkerhet och support, applikationsdrift samt tredjepartsservice.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Shibuya och ej en artikel av Dagens industri

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera