Statsvetare: Monumentala problem för Liberalerna

Stödet för Liberalerna har aldrig varit så lågt. Och det fortsätter sjunka, enligt en ny sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot i Sveriges Radio. 

”Problemen är monumentala och den strategiska situationen katastrofal”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till TT.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Henrik Montgomery/TT

Med rekordlåga 2,8 procent får partiet sin lägsta siffra hittills och hamnar långt under riksdagsspärren.

Enligt Jonas Hinnfors är partiets problem både av ideologisk och strategisk natur - spänningar som partiet inte lyckas tämja.

”Istället spiller de gång på gång ut i offentligheten vilket tyder på att konflikten är djup inom partiet. Ideologiskt är det oklart vilken slags liberalism som partiet står för: en mer tillåtande liberalt frihetlig linje eller en mer kravpräglad”, säger han.

”Konkurrensen om liberala väljare är ganska stor med C på den ena sidan och liberalkonservativa M på den andra. Alliansens kollaps har varit plågsam för L men även inom Alliansen hade partiet svårt hantera de inre spänningarna. Partiets inre beslutsstrukturer är tämligen gåtfulla och tyder på en oförmåga att sätta ner foten”, säger Hinnfors.

Ett av problemen som partiet brottas med är att man först gick in i januariavtalet, för att sen välja en partiledare som inte vill vara med i avtalet.

”Det är lika svårt att förstå varför partiledningen inte försöker få fokus i opinionsbildningen på alla de liberala reformer och beslut som januariavtalet faktiskt fört med sig. Kommer någon väljare ens ihåg borttagandet av värnskatten eller att LAS förändras? Istället fokuserar partiledningen - och partiledaren - nästan uteslutande på problem. Utifrån sett förefaller helt enkelt det politiska hantverket fallera”, säger Hinnfors. 

Problemet inför nästa val om Liberalerna inte lyfter i opinionen är att siffrorna är så låga att det är osäkert om de kan få några stödröster. Många väljare kan göra bedömningen att det kan vara bortkastade röster. Därtill kan väljarna inte veta med säkerhet vad de får för sina röster.

”KD har flera gånger klarat sig via stödröster. De bygger dock på att de som stödröstar kan vara någotsånär trygga med att partiet hör till väljarens eget politiska block. Den enda väljargrupp inom högerpartierna stor nog att ge utslag vid stödröstning är M-väljare. I vilken utsträckning de kan känna sig trygga med att L hör till högergruppen är dock oklart”, säger Hinnfors.

”Sabuni sneglar åt M/KD-hållet men partiet är kvar i januariavtalet - som dessutom stöds av viktiga grupper inom L. Partiledaren markerar mot SD men ett eventuellt högerblock torde bygga på SD. Dessutom kan M-väljare potentiellt komma att behöva stödrösta på KD vilket tunnar ut stödröstunderlaget för L”, säger han.

Att S-väljare skulle rösta på L i stället för MP förefaller inte särskilt sannolikt. Kvar är C-väljare, men C är ett 8-procentsparti, som inte kan avvara för många röster för att rädda kvar Liberalerna.

”Osäkerheten, orsakad av L-ledningen självt, om var Liberalerna egentligen hör hemma politiskt ökar ju inte heller benägenheten hos C-väljare att rösta på L”, säger Jonas Hinnfors.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GROHEAnnons

Så ska GROHE ta ledartröjan inom hållbarhet

Jonas Brennwald, Leader, LIXIL EMENA och Co-CEO på GROHE.
Jonas Brennwald, Leader, LIXIL EMENA och Co-CEO på GROHE.

De ska bli sanitetsleverantören som tar taktpinnen och driver hållbarhetsfrågan framåt i industrin. Målet är glasklart och vägen dit tydlig. Jonas Brennwald, Leader, LIXIL EMENA och Co-CEO på GROHE AG ringar in bristen på industriellt ledarskap och uppmanar nu branschen till att hitta nya sätt att öka takten i hållbarhetsarbetet.

Sanitetsleverantören GROHE har en gedigen historia av hållbarhetsarbete. I över 20 år har de arbetat aktivt för att göra hållbarhet till grundbulten i verksamheten och affärsmodellen. Men på vilket sätt gör GROHE detta? Jonas Brennwald, Leader, LIXIL EMENA och Co-CEO på GROHE berättar om hur företagets hållbarhetsarbete bryter ny mark.  

– Hållbarhetsperspektivet är bärande i allt vi gör. Vår väg framåt är att ständigt spänna bågen hårdare i hållbarhetsarbetet genom att dagligen gjuta samman design och kvalitet på ett smartare sätt för att minska vårt ekologiska fotavtryck, säger Jonas Brennwald och fortsätter:

– Vi arbetar också aktivt med folkbildning genom kampanjer där vi vill sprida kunskap och insikter om hur svenskarnas relation till vatten egentligen ser ut. Och sedan ytterligare med initiativ som ”Mindre plast”, där vi hittills har besparat miljön över 24,5 miljoner produktförpackningar i plast, står vi stadiga i vår tro att det är en rimlig ambition att göra anspråk på ledartröjan i branschen när det kommer till hållbarhet. 

Flertalet åtgärder som skapar resultat

Vidare har GROHE haft som mål att bli först ut i branschen med att nå en koldioxidneutral produktion. Att milstolpen nåddes under 2020 är ett resultat av flera insatser. Genom den digitala plattformen GROHE X avslöjas nästa stora steg i deras hållbarhetsresa och uppmanar branschen att följa deras väg.

– Vi har ett ansvar gentemot kommande generationer och miljön. Eftersom byggsektorn står för mer än 50 procent av den globala materialförbrukningen måste vi sträva efter en rejäl minskning av vår förbrukning av nya resurser. Vi måste stoppa överkonsumtionen och sluta med den linjära Take-Make-Waste-modellen, säger Jonas Brennwald.

Tidiga med hållbar produktstandard

Därför beslutade GROHE att bli ett av de allra första varumärkena inom sanitetsbranschen att använda Cradle to Cradle Certified® produktstandard. Med Cradle to Cradle-modellen, till skillnad från den linjära, tillverkas produkten på ett sätt att komponenterna i slutet av dess livslängd kan användas för att skapa nya produkter. Vilket drastiskt minskar mängden nya resurser. Fyra av GROHE:s produkter är nu Cradle to Cradle Certified® på guldnivå. 

– Detta är en milstolpe vi är mycket stolta över. Och också relevant för våra affärspartners inom sektorn för grön byggnad. Vi behöver produktlösningar som blickar framåt och våra prisbelönta produkter är ett bevis på att vi är på rätt väg. Förutom vatten- och energibesparande teknik är produkter som GROHE Blue banbrytande. Vattensystemet gör det möjligt för konsumenter att aktivt minska sitt avtryck – en familj på fyra kan spara upp till 800 plastflaskor per år, avslutar Jonas Brennwald.

Läs mer om GROHE:s hållbarhetsmål här.

Om GROHE

I norra Europa har GROHE sitt regionala högkvarter i Köpenhamn och lokala säljkontor i Oslo, Stockholm och Helsingfors. GROHE är världens största leverantör av sanitetsprodukter. Under de senaste 10 åren har GROHE:s framgång bekräftats av mer än 280 design- och innovationspriser. 2014 blev GROHE en del av LIXIL Group Corporation, ett börsnoterat företag listat på Tokyobörsen.

 

Mer från GROHE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GROHE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?