1515

Statsvetare: Löfven borde utlysa extraval

Blir det ministeravgång? Kommer regeringen att avgå? Eller står Sverige inför ett extraval?
Det står klart klockan 10.45 i dag, då Stefan Löfven (S) håller en pressträff.
Bland statsvetare spretar spekulationerna om vilket beslut statsministern kan ha fattat.

Inför pressträffen i Rosenbad tror Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, att två av de tre misstroendeförklarade ministrarna kan få gå: inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Därmed skulle statsminister Stefan Löfven (S) inte offra den tredje, försvarsminister Peter Hultqvist (S).

"Det är svårare att knyta Hultqvist till verkliga misstag och felbedömningar i den här affären. Han är också en starkare minister och mer kompetent än någon av de andra", säger Björkman.

Statsvetaren Jenny Madestam tycker att den lösning som skulle ge Stefan Löfven (S) minst problem att är att utlysa ett extraval.

Att bara låta en minister gå kommer sannolikt Alliansen inte nöja sig med. Om Löfven låter alla tre gå så blir han som statsminister väldigt stukad. Hans styrka som regeringschef och regeringens som helhet blir då väldigt försvagad, genom att det är Alliansen som då får diktera villkoren, säger hon.Utlyser han extraval så har han en chans att behålla regeringsmakten och låta väljarna avgöra vem som ska styra landet, i stället för att bolla över makten till Anna Kinberg Batra (M).

"Att hela Stefan Löfvens (S) regering faller och Sverige står utan regering är inget scenario som i nuläget är aktuellt", säger Li Bennich-Björkman.

"Jag tror inte det är sannolikt", säger hon.

Men Li Bennich-Björkman tillägger att situationen och krav på misstroendeförklaringar är ovanliga.

"Överhuvudtaget är situationen som vi har nu i Sverige ovanlig. Nu har inte misstroendeförklaringen genomförts än, men det tillhör inte vanligheterna", säger hon till TT.

Extraval och att Stefan Löfven uppmanar statsråden att avgå innan riksdagen röstar om misstroendeförklaringar mot de tre statsråden, är alternativlösningar.

"Att man avgår innan, så att man slipper processen med att riksdagen riktar detta mot dem", säger hon.

Då kan också regeringsarbetet fortsätta.

Hon kommenterar också kritiken mot Alliansens press på regeringen.

"Man måste tänka på vad som är oppositionens roll. Det är trots allt oppositionens roll att bedriva en granskning av regeringen i olika former och det här är en form. Oppositionen har en roll i ett parlamentariskt och demokratiskt system. Man granskar och tar ibland till ganska hårda åtgärder", säger hon.

Löfvens regering satt under gårdagen i möte för att diskutera krisen. Efteråt ville ingen i regeringen uttala sig, utan det hänvisades till den presskonferens som ska hållas i dag.

På morgonen kom beskedet att presskonferensen skjuts fram till 10.45.

Alliansens misstroendeförklaring är riktad mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) efter IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Om riksdagen inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sade till TT i morse att han inte vågar spekulera i vad som händer, och att han inte haft någon kontakt med regeringen. Han önskar att dagens besked blir att Johansson får gå.

"För att visa att man tar det här på allvar. Vänsterpartiet vill inte att regeringen ska tvingas bort, utan vill fortsätta budgetsamarbetet", säger han.

Alliansledarnas uppfattning är att hanteringen av IT-skandalen inom Transportstyrelsen visar på allvarliga brister i ansvarstagande och i regeringskansliets informationshantering.

"Jag tycker det är vårt ansvar som folkvalda att snabbt och resolut markera att vi inte accepterar denna ansvarslöshet", sade C-ledaren Annie Lööf i går.

Alliansen räknar med att få majoritet i riksdagen för en misstroendeförklaring. Sverigedemokraterna stödjer de fyra partierna i frågan.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare vet inte vad han ska vänta sig av Löfvens presskonferens.

"Det är lite oförutsägbart, men Stefan Löfven har varit ganska tydlig tidigare och sagt att han inte kommer att acceptera misstroendeförklaringar mot någon minister, utan i så fall är det en missförtroendeförklaring mot hela regeringen. Om han står fast vid det finns bara två alternativ, antingen att avgå eller att utlysa nyval. Vilket av de alternativen han väljer får vi se", säger Jimmie Åkesson till SVT:s Godmorgon Sverige.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Bostadspolitisk expert: Saknas dedikerade satsningar för att upprätthålla byggtakten

Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Äntligen ligger byggtakten av nya bostäder på en acceptabel nivå. Men Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, menar att det inte räcker.

– Det krävs dedikerade politiska satsningar för att hålla byggandet uppe över tid, och om vi väntar tills nästa lågkonjunktur slår till med att införa dem är det för sent.

Nästan alla Sveriges kommuner rapporterar bostadsbrist, men, för första gången på många år visar nu Boverkets siffror att bostadsbyggandet 2021 kommer att ligga över den takt som krävs för att på sikt nå balans på bostadsmarknaden.

– Det är så klart jättepositivt att vi har en hög byggtakt generellt sett, men det betyder inte att den bara kommer att rulla på. Det är långa ledtider i bostadsbyggandet och får vi en konjunkturändring är risken att bostadsbyggandet avstannar uppenbar, säger Johanna Ode.

Stödet är avgörande för om det byggs

För att undvika den risken efterlyser hon och Riksbyggen flera åtgärder från politiskt håll, bland annat höjda nivåer och mer långsiktiga besked kring det statliga investeringsstödet för hyresrätter.

– Det här stödet gör det möjligt att bygga nya hyresrätter över hela landet, även på orter där vi inte hade fått ihop kalkylen annars. De orterna behöver också fler bostäder, och stödet är avgörande för om de blir byggda eller inte, men det finns en stor politisk osäkerhet kring hur det kommer att utvecklas, något som hämmar bostadsbyggandet.

Läs mer om Riksbyggens bostadspolitiska opinionsarbete

Men även på bostadsrättsmarknaden efterlyser Johanna Ode fler åtgärder, framförallt statliga garantier innan byggstart.

– I dag vill färre privatpersoner köpa ny bostad på ritning i samma grad som tidigare. Samtidigt kräver bankerna att hälften av lägenheterna i ett nytt projekt ska vara sålda innan de ska bevilja ett lån, och det här glappet ställer till det.

Satsningar som gynnar hela samhället

Därför skulle Johanna Ode gärna se att staten går in och erbjuder statliga garantiåtaganden som kan hjälpa till att överbrygga glappet och möjliggöra för fler projekt att sätta spaden i marken tidigare. Eftersom bostadsbyggandet står för 11 procent av BNP menar Johanna Ode att sådana här och liknande satsningar inte bara gynnar de enskilda personer som äntligen kan skaffa en bostad, utan hela samhället.

– Man brukar säga att varje byggarbetare sysselsätter ytterligare tre personer i nästa led, så att hålla igång bostadsbyggandet ger stora effekter på samhällsekonomin.

Men det är inte bara nybyggnation som löser problemen på bostadsmarknaden.

– Det är jättepositivt att vi har en hög nybyggnadstakt, men ska vi vara ärliga innebär det att bostadsmarknaden är i balans först om ett decennium, och det är lång tid att vänta för den som behöver bostad här och nu.

Läs mer om Riksbyggens förslag om ett startlån för unga vuxna

Vill se startlån för unga vuxna

Därför menar Johanna Ode att det behövs satsningar som gör att vi kan nyttja det befintliga beståndet på bättre sätt, något som dessutom är bra ur hållbarhetsperspektiv, samt satsningar som gör det lättare för unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden. På Riksbyggen har man därför konceptet Hyrköp av bostadsrätt för unga vuxna, där personer upp till 35 år får hyra sin lägenhet i fem år medan de sparar ihop till kontantinsatsen. Men Johanna Ode vill även här se statliga satsningar.

– Vi på Riksbyggen har tagit fram förslag på något vi kallar Ungbolån, ett startlån för unga vuxna som kan jämföras med CSN-lån, och som gör det möjligt för dem att starta sitt vuxna liv och bidra till samhället med den trygghet en egen bostad innebär. Det finns en statlig utredning som tittar på startlån för förstagångsköpare.

– Nu gäller det att det blir tillräckligt enkelt och attraktivt utformat för att det ska vara användbart och att regeringen ser till att det införs, så fler unga vuxna kan köpa en egen bostad.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?