ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Statsvetare: L kan gynnas av lågt valdeltagande

EU-valet kan fortfarande bjuda på stora överraskningar, enligt experterna. 

En viktig faktor är valdeltagandet.

Det förra EU-valet för fem år sedan hölls bara ett halvår före riksdagsvalet och sågs då som en viktig värdemätare för partierna. Den här gången kommer valet i stället efter en rekordlång regeringsbildning och temperaturen i valrörelsen har inte nått samma styrka. Frågan är hur de nya förutsättningarna påverkar valdeltagandet, som i det förra valet låg på 51 procent.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, anser att läget är svårbedömt.

”Hettan som fanns förra gången, då det var en upptakt till riksdagsvalet, finns inte riktigt på samma sätt nu och det skulle kunna tala för lite lägre valdeltagande”, säger han.

”Tittar man å andra sidan på de opinionsundersökningar som ställt frågor om röstbenägenhet och hur många som har förtidsröstat kan man i stället ana en viss ökning.”

De partier som riskerar att förlora mest om valdeltagandet blir lågt är SD och S, enligt Jonas Hinnfors. I den andra änden finns L, som tvärtom kan gynnas av ett lågt valdeltagande.

”Det är ett sista trumfkort man har kvar på hand, att man faktiskt har väljare som går och röstar”, säger han.

Med bara några dagar kvar är utgången minst sagt oviss. Mätningarna spretar och tendensen är att väljarna bestämmer sig allt senare. 

Erfarenheten från tidigare val är också att det kan ske ganska dramatiska förändringar på slutet. Det gäller inte minst i EU-valet 2004 då Junilistan på kort tid rusade fram i opinionen och fick 14,5 procent.

”Det visar att man aldrig ska ta ut något i förskott när det gäller det gäller Europaparlamentsval”, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Samtidigt bedömer han sannolikheten att något liknande skulle ske den här gången som mycket liten. Feministiskt initiativ ligger långt under spärren tycks stå inför en omöjlig uppgift.

”Det ska till en mycket speciell händelse för att Fi ska hålla sig kvar”, säger Nicklas Källebring.

De två partier som ser ut att gå fram mest är SD och KD, som har ökat kraftigt i opinionen jämfört med förra EU-valet.

Samtidigt har båda partierna haft en besvärlig slutspurt, med SD-toppen Peter Lundgrens tafsade och diskussionen om Lars Adaktussons röstande i abortfrågan.

Men Nicklas Källebring tror inte att det kommer att ge några större avtryck i valet.

”Vi vet från tidigare skandaler att Sverigedemokraterna brukar gå relativt oanfrätta ifrån det. Och när det gäller Adaktusson så är det inte han som är skälet till att Kristdemokraterna har ökat”, säger han.

Det största frågetecknet inför söndagens val är L, som på allvar riskerar att åka ur EU-parlamentet.

Liberalerna måste göra en stark spurt för att vara säkra på att hålla sig kvar”, säger Nicklas Källebring.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies