1515

Statsvetare: Krisen ett lyft för Löfven

Stefan Löfven (S) har visat ett starkt ledarskap efter Stockholmsattentatet vilket kan leda till ett förtroendelyft för Socialdemokraterna, enligt statsvetare.
Men medvinden väntas bli kortvarig.

"Efter liknande kriser brukar sittande regeringar få ett visst uppsving i mätningarna. Men förtroendet är en färskvara, så det går inte att veta om det kommer att hålla i sig", säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inne på samma linje.

"De senaste dagarna har Löfven hanterat den nationella krisen genom att berömma polisernas insatser och värna om svenskarnas enighet. Men ett möjligt förtroendelyft kommer inte att gynna vare sig partiet eller regeringen på sikt", säger han. 

När politiken så småningom återgår till det normala kommer Stockholmsattentatet att leda till ökat fokus på terrorbekämpning, brott och straff och dess kopplingar till flyktingpolitik, bedömer Hinnfors. Det är ännu oklart vilka effekter det kommer att ha på väljarna.

Framöver kommer statsministern att tvingas välja en tydlig politisk linje, tror Hinnfors.

"Antingen kommer han välja den strategiska vägen och sluta upp med andra partier över blockgränsen i kampen mot terrorn. Eller så kommer han behålla sin ideologiska hållning och ta strid mot andra partier i frågan."

"Om Socialdemokraterna inte kommer överens med oppositionen kan det skapa en debatt som kan skymma partiets kärnfrågor i välfärd, skola och sysselsättningspolitik", säger Jonas Hinnfors.

"En sådan debatt skulle också kunna gynna Sverigedemokraterna som själva driver frågor inom terrorism, brottsbekämpning och migration."

Sätts på prov

Det är inte heller självklart om en bred politisk uppslutning skulle vara bra för regeringen, säger Hinnfors.

Det kan slå i olika riktningar. Ett exempel är decemberöverenskommelsen som föll några månader senare. Å andra sidan har vi aldrig haft en sådan här typ av kris, så det är svårt att bedöma hur det kan sluta, säger han.

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, tror att det mest är Stefan Löfven som kommer att stå högt i kurs hos väljarna. Hon drar paralleller till Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg som hyllades för sitt ledarskap efter massakern på Utøya 2011.

Erfarenheten visar att när en ledare sätts på prov i ett kritiskt läge kommer man ut starkare i opinionen, säger Madestam, och fortsätter:I slutändan handlar politiskt ledarskap om att ena nationen och styra den åt rätt håll. Efter allt som har hänt har Löfven visat att han är någon man kan hålla i handen.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?