1515

Statsvetare: Dags för ett nytt chicken race

Finansministern är efter statsministern regeringens viktigaste statsråd. En misstroendeförklaring mot Magdalena Andersson (S) är ett misstroende mot hela regeringen.

"Alliansen spelar ett oerhört högt spel. Det är hemskt mycket som kan gå fel men inte så mycket som kan gå rätt", säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Jonas Hinnfors.
Jonas Hinnfors.Bild:Göteborgs Universitet

Han tolkar Alliansens besked om att hota med misstroende om regeringen lägger fram sina skattehöjningar som ett sätt att visa enighet och att försöka ändra spelplanen. Ungefär som moderatledaren Anna Kinberg Batra ville göra i januari med beskedet om gemensam budget och SD. Det fungerade inte. M rasade i opinionen.

"Alla opinionsmätningar visar att även om förhållandena inom Alliansen förändras, så blir ju inte Alliansen starkare. Det finns ett tryck att göra något, och ett sätt är att agera via budgeten", säger Hinnfors.

Men farorna är betydligt fler än eventuella vinster, anser han.

Om man verkligen avser att fortsätta och kräva ett misstroendevotum, så har det oändligt osäkra följdeffekter. Ett extraval är ju absolut en risk för Alliansen. Vi vet att Stefan Löfven är beredd att hota med det.

När han gjorde det i december 2014, vek Allianspartierna undan och resultatet blev decemberöverenskommelsen. Då i december 2014 hade Moderaterna drygt 24 procents stöd i opinionen. Nu har man varit nere på 15-16 i vissa mätningar och landade på 18 i senaste SCB. KD har i stort sett legat under riksdagsspärren sedan valet.

De enda som skulle vara lockade av ett extraval är Centern och Sverigedemokraterna - ett val som skulle kunna göra SD till näst största parti, vilket vore en enorm prestigeförlust för M.

Men mot bakgrund av att Alliansen blivit allt skörare och allt mindre koordinerade, skulle ett sådant här utspel kunna visa väljarna att man nu minsann är eniga och talar samma språk, framhåller Hinnfors.

"Om det sedan skulle locka flera väljare till Alliansen är inte säkert. Kanske skulle det vara lockande för sverigedemokratiska väljare", säger han.

Vad som nu väntar är ett slags chicken race, där nog Alliansen får ses som kycklingen, enligt Hinnfors. Själv tror han att utspelet framför allt är retorik och att man kommer att försöka hitta en väg ut ur det, om det skulle bli skarpt läge. Ett sådant sätt är, som Centerledaren Annie Lööf redan aviserat, att rikta misstroendet mot någon annan än finansministern, till exempel infrastrukturminister Anna Johansson (S). Det är inte säkert att Stefan Löfven skulle utlysa extraval på det.

"Men det är ett ganska tomt hot. Vad skulle vinsten vara av det? Skattehöjningarna går igenom och det kommer en ny infrastrukturminister", säger Jonas Hinnfors.


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?