1515

Statsvetare: Annie Lööf allt närmare statsministeruppdraget

Trycket ökar på riksdagens talman Andreas Norlén att driva på för att få fram en ny regering.

Om Stefan Löfven och S inte kan leverera är en möjlighet att Centerledaren Annie Lööf får prova.

Foto:Amanda Lindgren

På måndagsförmiddagen går Stefan Löfven till talmannen för att avge slutrapport efter två veckors sonderingar. Svårt och komplicerat, inga positioner har förändrats, löd halvtidsrapporten förra måndagen. Mycket tyder på att inte heller Löfven lyckats och att en tredje partiledare då kan ges ett försök.

”Min gissning är att det då blir Annie Lööf”, säger Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, som forskar om regeringsbildning.

Han säger att valet kan bli Lööf eftersom Centern, tillsammans med Liberalerna, befinner sig mest mittåt i det politiska landskapet. En regeringsvariant med C och L skulle slippa de svåraste svekdebatterna. Men det finns nackdelar.

”Det blir ju en ganska svag regering, de skulle tvingas ha täta kontakter och förhandlingar med flera andra partier inför varje beslut”, säger Hellström.

Även statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors i Göteborg ser Lööf som det logiska valet om Löfven misslyckas och talmannen ger uppdraget vidare. Han tror att hon kommer före ett eventuellt andra försök för Moderatledaren, om hon vill.

”Men då tvingas Annie Lööf att bryta mantrat om att det är Alliansen som gäller och att Ulf Kristersson är hennes statsministerkandidat”, säger Hinnfors.

Han tror att det skulle kunna finnas en liten, liten möjlighet att Löfven får mer tid, om han nu skulle begära det. Men högst en vecka.

”Det är om Löfven kan göra troligt att det finns en liten öppning som behöver mer tid”, säger Hinnfors.

Han understryker att det är mycket svårt för en utomstående att bedöma om kontakterna Löfven haft har gett något.

En källa inom Moderaterna säger till TT att det inte finns några indikationer, inte heller från andra Allianspartier, att Löfven kommit framåt. Därför är det svårt att förstå att S-ledaren drar ut på det hela och försenar nästa steg. Men att ge ett "åttaprocentsparti" (Läs: C) uppdrag att sondera vore inte så genomtänkt, anses det hos Moderaterna.

På motsatt sida, hos Socialdemokraterna, är budskapet att samtalen måste få ta tid, att partierna måste känna på varandra och komma bort från valrörelseretoriken. Processen har hittills inte mått dåligt av att den tar tid, hävdar en S-röst som inte vill gå in på vad Löfvens rapport till talmannen kan tänkas innehålla eller vad talmannens nästa steg kan bli.

I Alliansen säger en källa att det råder viss förvåning över att Stefan Löfven inte har erbjudit några sakpolitiska lockbeten i de samtal som hållits. Löfven har uppfattats som oväntat passiv. Det har mest varit allmänna resonemang och frågor om möjligheter att stödja olika alternativ.

Jonas Hinnfors framhåller att talmannen inte är tvingad att utse ännu en sonderare på stört.

”En variant för Norlén är att han inte ger något uppdrag utan bara säger att partierna får tänka över läget i några veckor och sedan återkomma innan en ny sonderare utses.”

Efter sittande statsminister Stefan Löfvens rapport till talmannen kl 9.45 på måndag har de övriga sju partiledarna har fått inbjudan till enskilda samtal timmarna efter Löfvens avrapportering. Enligt talmannen för att han "utan dröjsmål" ska höra deras reaktioner och kommentarer. Framåt kvällen ska Norlén meddela sin dom om fortsättningen.


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?