Annons

Statsministern om Palmebeskedet: ”Hoppas att såret kan läkas”

Statsminister Stefan Löfven hoppas att dagens besked från Palmeåklagaren ska bidra till att Sverige kan lägga det nationella traumat bakom oss.

”Det här är nog så nära sanningen vi kan komma”, säger han på en pressträff.

Statsminister Stefan Löfven beskriver det som en känslofylld dag när Palmeutredarnas slutsatser nu presenterats.

”34 år har gått sedan mordet, arvet efter Olof Palme är högst levande”, säger Stefan Löfven, på en pressträff där han redogör för sina tankar om slutsatserna av Palmeutredningen.

Åklagarens besked innebär ett slags avslut, även om det mest önskvärda hade varit att få se någon dömas för mordet, enligt Löfven.

”Men jag konstaterar att ett grundligt arbete har gjorts. Det här är nog så nära sanningen man kan komma”, säger han.

Löfven konstaterar precis som åklagaren Krister Petersson att det begicks många fel i den dåtida polisutredningen. En tidigare kommission slog fast detta.

”Jag ser ingen anledning att tillsätta en ny kommission, säger han på en fråga om tidigare fel behövs utredas ytterligare.”

Reaktionerna är många på beskeden från åklagaren i Palmeutredningen. Flera har uttryckt en besvikelse över avsaknaden av nya konkreta bevis från utredningen.

”Det allra bästa hade varit om vi hade fått ytterligare bevisning”, säger Stefan Löfven.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hade hoppats på ny konkret bevisning.

”Vi får lite mer kunskap, men vi får ingen dom. Jag hade nog önskat att det hade kommit fram ännu mer. Samtidigt förstår jag att man lägger ned utredningen. Stig Engström är ju en person som har förekommit mycket i utredningen, och är också en person som förekommit i tydliga högermiljöer, där hatet mot Palme frodades”, säger Jonas Sjöstedt. 

”Många av oss kommer aldrig att kunna lägga mordet bakom oss. Det var en fruktansvärd händelse och det förändrade Sverige som samhälle på något sätt”, säger Sjöstedt.

Åklagarens redogörelse för Palmemordet kan vara svaret på frågan, anser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Men han är inte imponerad.

”Det är en trovärdig historia, jag köper det. Det är den mest trovärdiga jag har hört”, säger Åkesson i en paus från partiledardebatten i riksdagen.

”Men det är ju inte ställt utom tvivel på något sätt och bara det faktum att Krister Petersson dessutom låter frågan om en konspiration hänga kvar i luften, bara det gör ju att detta kommer att fortsätta vara föremål för spekulationer och debatt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?