1515

Statliga chefer inför rätta i korruptionshärva

Privata fritidshus i såväl Finland som Roslagen renoverades.

Kostnaden fick skattebetalarna stå för.

Korruptionshärvan inom Statens fastighetsverk skakade om hela myndigheten, nu inleds rättegången mot bland annat före detta generaldirektören.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Statens Fastighetsverk har som uppdrag att förvalta natur- och kulturhistoriskt värdefulla byggnader som är i statens ägo.

Men i det dolda hade flera anställda en helt annan agenda. Under en lång tidsperiod, 2011–2015, begicks en rad olika brott i en komplex muthärva enligt åtalet.

”Det här är vad jag skulle säga värsta exemplet på korruption inom den statliga förvaltningen. Det har varit en ohämmad korruption där han berikat sig på skattebetalarnas bekostnad och man inte haft tillräckliga kontrollmekanismer”, säger vice chefsåklagare Martin Bresman vid Riksenheten mot korruption.

Totalt står nu sex personer åtalade, misstänkta för bland annat grovt tagande och givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och tjänstefel.

Den huvudåtalade var chef hos myndigheten under perioden 2007–2015. Under flera års tid utnyttjade chefen skattebetalarnas pengar genom att se till att samma företag som utförde arbeten på slott i Sverige även fick i uppdrag att genomföra omfattande byggnationer på två fritidsfastigheter som han ägde, bland annat i Norrtälje kommun.

”Han har dessutom, utan att Fastighetsverket informerats, fakturerat för arbete som skulle utförts för att renovera fönster på flera slott han ansvarat för via entreprenörer som varit i beroendeställning”, säger Martin Bresman.

Totalt har det handlat om 3,7 miljoner kronor där chefen själv har attesterat fakturorna utan att det enligt Martin Bresman finns några spår av att arbetet faktiskt utförts.

Generaldirektören Björn Anderson i sin tur har åtalats för tjänstefel. Detta efter att personal som jobbade nära inpå den åtalade chefen slagit larm och kontaktat generaldirektören men Björn Anderson dröjt med sin anmälan.

”Därför har han åtalats för tjänstefel och det är i sig ganska ovanligt. Jag kan inte minnas att jag sett en generaldirektör göra det tidigare.”

Historien avslöjades av TV 4:s Kalla Fakta i början av 2017 som följd av att polisen gjorde husrannsakan mot verkets huvudkontor i Gamla stan, Stockholm liksom i de misstänktas bostäder.

Rättegången inleds nu i Stockholms tingsrätt den 28 september och beräknas pågå i drygt en månad till den 25 november.

Martin Bresman vill inte i intervjun med TT uttala sig om vad han kommer att yrka på för straff.

”Döms den huvudåtalade och de personer som åtalats för att ha lämnat mutor till honom fullt ut så är fängelse den påföljd som är föreskriven.”

TT: Hur säker känner du dig på bevisningen?
”Jag anser att bevisningen är stark och kan med tillförsikt förvänta en fällande dom, annars skulle jag inte ha väckt åtal.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?