1515

Statliga bolåneaktören: Därför är det läge att binda räntan

Skillnaden mellan rörliga och bundna räntor är historiskt liten. Därför kan det just nu vara gynnsamt att binda räntan för den som föredrar en förutsägbar räntekostnad under de närmaste åren, enligt det statliga bolåneinstitutet SBAB.

Foto:TT

De långa marknadsräntorna har stigit svagt under det senaste året, såväl i Sverige som utomlands. Utvecklingen kan förklaras av stigande inflationsförväntningar i kombination med förväntningar om att Riksbanken ska börja höja reporäntan och minska sina köp av statsobligationer, skriver SBAB i sin senaste upplaga av Boräntenytt.

Som konsekvens har boräntor med längre bindningstider stigit något. Men de korta svenska räntorna har legat kvar på mycket låga nivåer, vilket har bidragit till fortsatt låga rörliga boräntor.

"Det finns en stor osäkerhet om tidpunkten för när Riksbanken ska börja höja reporäntan eftersom de gång på gång skjutit upp tidpunkten för den första höjningen, trots att den faktiska inflationen och inflationsförväntningarna legat nära målet ett tag nu", skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Han tillägger att det även har bidragit till en viss volatilitetsökning i de lite längre boräntorna, och att SBAB tror att den första höjningen av reporäntan kommer först under nästa års första kvartal.

SBAB:s nya prognos är att de rörliga boräntorna, upp till tre månaders bindningstid, i snitt kommer att ligga på 1,6 procent i januari 2019, och 1,9 procent i januari 2020.

Boräntorna med bindningstider på ett till fem år bedöms ligga på 1,8 respektive 2,3 procent i snitt vid samma tidpunkter.

Räntorna med bindningstider på mer än fem år väntas ligga på i genomsnitt 2,5 respektive 3,3 procent.

"Prognoser är alltid osäkra, men vi förväntar oss en måttlig och relativt långsam uppgång i boräntorna de närmsta åren vilket, isolerat sett, inte bör föranleda någon större dramatik på bostadsmarknaden", skriver Robert Boije.

SBAB konstaterar att den rörliga boräntan i snitt har legat under de bundna räntorna över en längre tidsperiod och att det inte finns skäl att tro att det ska förändras framöver. I snitt har det således varit billigare med rörlig ränta, och då slipper man även eventuella kostnader om man måste lösa sitt lån i förtid.

Men rörligt behöver inte vara det bästa alternativet för alla, betonar chefsekonomen.

"I vår prognos ser vi nu att det för de som föredrar en viss säkerhet i sina framtida räntebetalningar och/eller som kanske har små marginaler i sin ekonomi kan vara ett gynnsamt läge att binda räntan på hela eller delar av lånet på 1-3 år", skriver Robert Boije.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?