1515

Statliga bolag kallas till riksdagen efter kritik: ”Djupt omoraliskt”

Riksdagens näringsutskott vill att Jernhusen, Swedavia och Vattenfall kommer till utskottet och förklarar sitt agerande under coronakrisen.

”Vi har ett antal statliga bolag som agerar djupt omoraliskt och närmast kan betraktas som profitörer i de problemen vi har nu”, säger Moderaten Lars Hjälmered.

Näringsminister Ibrahim Baylan pressas om statliga bolagen. ”Djupt omoraliskt”, säger Moderaten Lars Hjälmered.
Näringsminister Ibrahim Baylan pressas om statliga bolagen. ”Djupt omoraliskt”, säger Moderaten Lars Hjälmered.

Under tisdagens möte med utskottet, där även näringsminister Ibrahim Baylan (S) och handelsminister Anna Hallberg (S) deltog, klubbades att man nu kommer ordna ett möte med tre statliga bolag.

Bakom politikens intresse i att möta de statliga bolagen ligger de rapporter om Jernhusens, Swedavias och Vattenfalls agerande som framkommit under krisen. 

”Vi har ett antal statliga bolag som agerar djupt omoraliskt i coronakrisen och närmast kan betraktas som profitörer i de problemen vi har nu”, säger Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Di kunde nyligen berätta om det brev som Vattenfall skickade ut där bolaget kräver att leverantörer sänker priser, ett brev som uppfattades som hotfullt av flera bolag som fått det.

Flera rapporter har också kommit om att offentliga hyresvärdar, däribland Jernhusen, inte gått med på hyresrabatter, trots att regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sagt att statliga bolag ska gå före och visa vägen.

”Regeringen har inte gjort tillräckligt. Varken Jernhusen eller Swedavia har sänkt hyran på ett sätt de borde. När regeringen talar uppfordrande om att privata fastighetsägare borde sänka hyran och ta ansvar, så är det minsta man kan kräva att de sopar framför den egna dörren”, säger Lars Hjälmered.

Lars Hjälmered säger att han vill att de statliga bolagen berättar vilka åtgärder som vidtagits under krisen gentemot andra bolag. Han vill också att bolagen klargör hur regeringen styrt bolagen under krisen.

I slutet av förra veckan klev flera partier fram med kritik mot de statliga bolagens agerande, där regeringen fick ta en del av kritiken. 

Liberalerna, Sverigedemokraterna och Moderaterna menar att det i slutändan är just regeringen som måste sätta ned foten.

”Ibrahim Baylan och regeringen måste tydligt gå in med direktiv till statliga aktörer. Om att menar man allvar med att staten ska vara ett föredöme så ska det inte bara stå som en formulering i ett dokument, det krävs också aktiv handling”, säger Lars Hjälmered.

Även branschorganisationen Svensk Handel är kritisk till regeringens, till synes, ovilja att hantera de statliga bolagens förfarande gentemot hyresgäster i kris.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef, säger att Svensk Handel inte ifrågasätter regeringens vilja, men han har en del att säga om regeringens förmåga att agera.

”Det vore rimligt om statens egna bolag är bäst i klassen, det är man absolut inte. Det är också rimligt att man tar de statliga bolagen i örat ordentligt”, säger Mats Hedenström inför mötet i riksdagen nästa vecka.


Innehåll från HogiaAnnons

Hogias långa erfarenhet skapar förutsättningar för att lyckas med automatisering

Erik Douglasson, Sektorchef lön/HR och Jesper Ringholm, Sektorchef ekonomi på Hogia
Erik Douglasson, Sektorchef lön/HR och Jesper Ringholm, Sektorchef ekonomi på Hogia

Digitaliseringen går mot automatisering och AI, oavsett bransch och verksamhetsfunktioner. Med hjälp av Hogia, som har över 40 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, kan du nu effektivisera din ekonomi- och HR funktion, få bättre data till beslutsunderlag och använda din personal på ett mer kvalitativt sätt. 

– Vi hjälper våra kunder att ta nästa steg i digitaliseringsresan genom att skapa system inom ekonomi och HR som automatiserar fler monotona och standardiserade arbetsuppgifter med hjälp av AI-stöd. System som möjliggör att man exempelvis kan skicka avtal och rapporter digitalt, göra digital signering samt ha digital bokföring och hantering av e-fakturor. Så att våra kunder kan effektivisera sina verksamheter och använda sin personal för mer kvalitativa arbetsuppgifter, berättar Jesper Ringholm, Sektorchef ekonomi, på Hogia. 

Hogia är ett familjeägt svenskt IT-företag med ett brett utbud av produkter inom ekonomi, lön/HR och transportsystem. 

– Vi vill vara långsiktiga i våra satsningar. Det gör att vi exempelvis återinvesterar merparten av vinsten för att vidareutveckla våra produkter och vår personal. Vi är en personlig och trygg samarbetspartner som finns med under kundernas hela utvecklingsresa, och i en takt som passar respektive kund, menar Jesper Ringholm. 

Hogias nya tjänster förenklar ekonomi- och HR-avdelningarnas arbete, gör att medarbetarna får en mer övergripande kontrollfunktion och ger bättre affärsbeslut genom enklare och snabbare tillgång till relevant information. 

– Automatisering gör även att företag blir mer attraktivt och kan locka till sig talanger inom ekonomi och HR som idag förväntar sig en högre grad av digitalisering, säger Erik Douglasson, Sektorchef lön/HR, på Hogia.

Hos Hogia är det kundens behov som styr utvecklingsarbetet och mycket är baserat på den kompetens som företaget har byggt upp under många år. 

– Det är en trygghet för våra kunder att vi har varit med länge, vi släppte exempelvis vårt första molnbaserade system för över 10 år sedan. Det är extra viktigt i en bransch som har sett många aktörer passera förbi. Vi satsar medvetet på att följa med i våra kunders utveckling, arbeta nära och långsiktigt och hela tiden skapa produkter och tjänster som svarar upp till våra kunders behov nu och framöver, förklarar Erik Douglasson.

En viktig del i digitaliseringen är att lagar och regler hos myndigheter också förändras i takt med utvecklingen för att på riktigt underlätta för företag och organisationer i deras administration.  

– Det är viktigt både för oss och för våra kunder att vi är pådrivande och samarbetar med våra myndigheter. För det är först när lagar och regler hänger med i den omställning som sker som vi kan automatisera fullt ut. Vi samarbetar bland annat med Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Nordic Smart Government (NSG) samt Srf Konsulterna för att få till en förändring av gällande regelverk och därmed möjliggöra en helt digital administration. Vi jobbar även aktivt med kunskapsspridning inom dessa områden genom exempelvis våra egna kompetensdagar inom Ekonomi och Lön/HR, berättar Erik Douglasson. 

Om Hogia 

Hogia-gruppen består av 30 bolag i Norden och Storbritannien med sammanlagt 650 medarbetare. Med programvaror som gemensam nämnare bedriver Hogia-gruppen i dag verksamhet inom tre områden: affärssystem, personaladministrativa programvaror och transportlösningar. Läs mer på www.hogia.se

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?