1515
Annons

Statliga bolag kallas till riksdagen efter kritik: ”Djupt omoraliskt”

Riksdagens näringsutskott vill att Jernhusen, Swedavia och Vattenfall kommer till utskottet och förklarar sitt agerande under coronakrisen.

”Vi har ett antal statliga bolag som agerar djupt omoraliskt och närmast kan betraktas som profitörer i de problemen vi har nu”, säger Moderaten Lars Hjälmered.

Näringsminister Ibrahim Baylan pressas om statliga bolagen. ”Djupt omoraliskt”, säger Moderaten Lars Hjälmered.
Näringsminister Ibrahim Baylan pressas om statliga bolagen. ”Djupt omoraliskt”, säger Moderaten Lars Hjälmered.

Under tisdagens möte med utskottet, där även näringsminister Ibrahim Baylan (S) och handelsminister Anna Hallberg (S) deltog, klubbades att man nu kommer ordna ett möte med tre statliga bolag.

Bakom politikens intresse i att möta de statliga bolagen ligger de rapporter om Jernhusens, Swedavias och Vattenfalls agerande som framkommit under krisen. 

”Vi har ett antal statliga bolag som agerar djupt omoraliskt i coronakrisen och närmast kan betraktas som profitörer i de problemen vi har nu”, säger Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Di kunde nyligen berätta om det brev som Vattenfall skickade ut där bolaget kräver att leverantörer sänker priser, ett brev som uppfattades som hotfullt av flera bolag som fått det.

Flera rapporter har också kommit om att offentliga hyresvärdar, däribland Jernhusen, inte gått med på hyresrabatter, trots att regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sagt att statliga bolag ska gå före och visa vägen.

”Regeringen har inte gjort tillräckligt. Varken Jernhusen eller Swedavia har sänkt hyran på ett sätt de borde. När regeringen talar uppfordrande om att privata fastighetsägare borde sänka hyran och ta ansvar, så är det minsta man kan kräva att de sopar framför den egna dörren”, säger Lars Hjälmered.

Lars Hjälmered säger att han vill att de statliga bolagen berättar vilka åtgärder som vidtagits under krisen gentemot andra bolag. Han vill också att bolagen klargör hur regeringen styrt bolagen under krisen.

I slutet av förra veckan klev flera partier fram med kritik mot de statliga bolagens agerande, där regeringen fick ta en del av kritiken. 

Liberalerna, Sverigedemokraterna och Moderaterna menar att det i slutändan är just regeringen som måste sätta ned foten.

”Ibrahim Baylan och regeringen måste tydligt gå in med direktiv till statliga aktörer. Om att menar man allvar med att staten ska vara ett föredöme så ska det inte bara stå som en formulering i ett dokument, det krävs också aktiv handling”, säger Lars Hjälmered.

Även branschorganisationen Svensk Handel är kritisk till regeringens, till synes, ovilja att hantera de statliga bolagens förfarande gentemot hyresgäster i kris.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef, säger att Svensk Handel inte ifrågasätter regeringens vilja, men han har en del att säga om regeringens förmåga att agera.

”Det vore rimligt om statens egna bolag är bäst i klassen, det är man absolut inte. Det är också rimligt att man tar de statliga bolagen i örat ordentligt”, säger Mats Hedenström inför mötet i riksdagen nästa vecka.

Tre med koppling till Peptonic åtalas för grovt insiderbrott

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal för grovt insiderbrott mot en nuvarande och två tidigare ledande befattningshavare för forskningsbolaget Peptonic Medical, som är noterat på Spotlight, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera