1515

Statlig tjänsteman ifrågasätts efter Allraskandal

En högt uppsatt tjänsteman inom finansdepartementet spelade en viktig roll när pensionsbolaget Allra gjorde ett par av sina ifrågasatta affärer, uppger Sveriges Radio Ekot.

Bild:TT

Statstjänstemannen var styrelseordförande i Oak Capital, som hade kopplingar till Allra, när de ifrågasatta affärerna genomfördes samtidigt som han satt i styrelserna för de statliga bolagen Sveaskog, Infranord och Teracom.

På finansdepartementet arbetade han som kansliråd, men är i dag tjänstledig.

Tommy Jensen, professor i företagsekonomi som forskar om etikfrågor, tycker att departementet borde ha sagt åt tjänstemannen att inte sätta sig i styrelsen för ett privat finansbolag av det här slaget.

"Det finns anledning att redan på förhand tänka på om det här är förenligt med vad man gör inom statsapparaten. Eftersom han satt på finansdepartementet som har mycket med våra pensioner att göra så fanns det en direktkonflikt", säger Jensen.

Inte heller Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, tycker att det borde ha godkänts av departementet.

SR Ekot har sökt både tjänstemannen och regeringskansliet, som inte vill svara på muntliga frågor.

I ett mejl skriver mannen till Ekot att allt det som nu kommit fram i medierna om Oak Capital inte var känt när han var ordförande i bolaget. Han säger också att hans styrelseuppdrag i företaget var godkänt, vilket regeringskansliet varken kan bekräfta eller förneka.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?